U Srbiji od posljedica gripa umrlo osam pacijenata

Region

U Srbiji su od posljedica virusa gripa umrle još dvije osobe, tako da je broj umrlih od te bolesti dostigao osam.

 

Grip je odnio prve žrtve na području Zlatiborskog okruga, nakon što su usljed komplikacija na plućima koje je izazvao virus AH1 preminuli su 35-godišnji mladić iz Sjenice i 70-godišnjka Užičanka, javio je “Blic”.

 

U Zavodu za javno zdravlje Užice navode da je kod muškarca iz Sjenice dokazano prisustvo virusa, dok kod preminule Užičanke nisu uzeti uzorci brisa grla i nosa, jer je grip dokazan kod člana njene uže porodice.

 

Na odjeljenju intenzivne njege Opšte bolnice Užice zbog gripa trenutno je hospitalizovano četvoro pacijenata, od kojih su troje životno urgoženi.

 

Osim njih u ovoj ustanovi, na infektivnom odjeljenju, od gripa se liječi još 25 pacijenata.

 

Doktor Aleksandra Andrić iz užičkog Zavoda za javno zdravlje kaže da je od 28. januara do 3. februara u ovom okrugu registrovano 1.382 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu.

 

U poređenju sa prethodnom sedmicom, kada je zabilježeno 560 oboljelih, odnosno istim periodom prošle godine, kada je evidentirano 650 pacijenata, trenutno je više od duplo oboljelih od gripa.

 

U Srbiji je od početka sezone registvovano više od 68.000 oboljelih sa simptomima sličnim gripu, što je za 10 odsto više, nego u istom periodu prošle godine.

 

Blic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *