Nevakcinisana djeca u Srbiji neće moći u školu

Region

Sva potrebna dokumenta za upis budućih prvaka u Srbiji, koji počinje od danas, 1. aprila i trajaće do 31. maja, škole će nabavljati elektronski, osim ljekarskog uvjerenja, što su roditelji obavezni da donesu. Međutim, djeca koja nisu vakcinisana neće moći da budu upisana, a roditeljima su, ako im dijete ne krene u školu, zaprijećene kazne do 100.000 dinara.

 

Roditeljima je ostalo da na upis prvaka donesu samo ljekarsko uvjerenje, jer to ne može niko drugi da obezbijedi, rekao je ministar prosvjete Mladen Šarčević.

 

– Sve drugo, dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih, prebivalište, elektronski se nabavlja. Za to je obučeno dosta ljudi, direktori imaju uputstva, imaju i kol-centrar gdje će se javiti ako im nešto bude nejasno – rekao je Šarčević za TV Prva.

 

U prvi razred osnovne škole biće upisana generacija rođena od 1. marta 2012. do kraja februara 2013. godine, što znači da će do polaska u školu, 1. septembra, napuniti najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po. U Ministarstvu prosvete procjenjuju da u Srbiji ima između 68.000 i 70.000 mališana tog uzrasta. Naknadni rok za upis pravaka je od 20. avgusta 2019. Da bi se upisala mlađa djeca, godinu ranije, potrebna je dodatna provjera njihovih sposobnosti kod psihologa.

 

Dokumenta i pregledi

 

Za upis prvaka potrebni su izvod iz matične knjige za dijete, uvjerenje o pohađanju predškolskog programa i uvjerenje o prebivalištu (sve to nabavlja škola, elektronski), a roditelji su dužni da dostave i potvrdu da je dijete prošlo ljekarski pregled.

 

Ljekarki pregledi obavljaju se u domovima zdravlja, gdje prvo pedijatar pregleda dijete, a potom ona prolaze preglede kod očnog ljekara, otorinolaringologa, fizijatra, logopeda i stomatologa. Na ovim pregledima potrebno je i da se djeci urade analize krvi i urina.

 

Obavezne vakcine

 

Pošto su neki roditelji odbijali da vakcinišu djecu, ili iz nekog drugog razloga to nisu uradili, ljekari napominju da djeca neće moći da pođu u školu ako nisu primili DT, OPV i MMR vakcine. Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju djece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obavještava roditelje, odnosno staratelje i školu.

 

Za roditelje koji bez opravdanja ne upišu djecu na vrijeme, što se odnosi i na one koji nisu vakcinisali djecu, slijedi kazna od 50.000 do 100.000 dinara.

 

Roditelji u Beogradu požalili su se prethodnih dana da nisu mogli u apotekama da nađu obavezne vakcine, jer i redovno vakcinisana deca treba da ih prime pred polazak u školu. Do problema je došlo zbog nestašice dvije vakcine francuskog proizvođača, dultavaksa i tetraksilina, ali je prva već stigla u apoteke, a druga će stići do sredine aprila.

 

Psiholog i pedagog

 

Djeca bi prije upisa trebalo da prođu razgovore sa psihologom i pedagogom, gdje prepoznaju predmete sa slike, razvrstavaju predmete po veličini i provjerava se kako se orijentišu u prostoru. Psiholog i pedagog provjeravaju i to koliko je dijete emotivno zrelo za polazak u školu, u šta se ubraja i samostalnost i spremnost da se odvoji od roditelja, njegova socijalna zrelost (da li može mirno da sedi na času, da li se druži sa drugom djecom…), kao i intelektualnu zrelost, odnosno da li može da uči.

 

Blic

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *