Hrvatskoj zeleno svetlo za Šengen

Region

Iz Evropske komisije hrvatskim vlastima stigle su nezvanične informacije da je Hrvatska ispunila sve tehničke uslove za pristup Šengenskom prostoru, saznaje “Večernji list” iz diplomatskih izvora.

 

Kako prenosi Hina, iz Brisela u Zagreb stigle su naznake da će evaluacija i posljednjeg od osam poglavlja Šengenske pravne tekovine proći u redu.

 

Pošto Evropska komisija uskoro prekida rad i odlazi na godišnji odmor, zvanična potvrda spremnosti Hrvatske za Šengen očekuje se najverovatnije u prvoj polovini septembra.

 

Navodi se da je time Hrvatska, pre svega tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova, završila izuzetno opsežan i dugotrajan postupak prilagođavanja i ispunjavanja tehničkih uslova za ulazak u Šengenski prostor.

 

Ali da bi stvarno i ušla u Šengen, Hrvatskoj ulazak mora da odobri Savet EU, odnosno sve zemlje članice Unije.

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković postavio je za cilj da ta zemlja uđe u Šengenski prostor do 2020. godine, odnosno do hrvatskog predsedanja Evropskom unijom.

 

“Večernji” navodi da će Šengen takođe biti jedna od tema sastanka Plenkovića sa novom predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen, koja u utorak dolazi u Zagreb.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *