Kisić Tepavčević: Sve ide ka postepenom gašenju epidemije u Srbiji

Region

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da u ovom momentu sve ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije u Srbiji.

 

“Generalni zaključak je da je stanje u Srbiji stabilno, nastavlja se trend pada učestalosti oboljevanja u svim regionima naše zemlje”, rekla je Kisić Tepavčević, prenosi B92.

 

Ona je navela da su u posljednjem broju novozareženih u najvećem dijelu radi o osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima iz fabrike u Vranju, ali sve one imaju blage simptome ili nikakve.

 

Kako je potvrdila, Vladi Srbije je predloženo da usvoji odluku, na današnjoj sjednici, po kojoj od sutra za ulazak u zemlju nije potrebno posjedovanje negativnog testa na koronu.

 

Prema njenim riječima, od samog početka nije bilo konsenzusa među zemljama na koji način postupati sa putnicima u međunarodnom saobraćaju, ali se “granice sve više otvaraju i vraćamo se svakodnevim životnim aktivnostima, uključujući putovanja”.

 

“Znali smo od početka da tu nema neke idealne strategije, međutim, uočeno je i to prihvata jedna po jedna zemlja da nema bolje preventivne mere od osećaja lične odgovornosti i lične zaštite”, navela je Kisić Tepavčević.

 

Ona je rekla da su nekima izgedale banalne, čak i smiješne, mjere fizičkog distancijaranja, nošenja maski i pranje ruku iako to itekako ima efekta.

 

“Mere lične zaštite su na samom vrhu efikasnosti kad je u pitanju prevencija ove infekcije”, rekla je Kisić Tepavčević.

 

Ali, naglasila je, nije sve prepušteno slučaju, jer i dalje postoji aktivan epidemiološki nadzor nad ovim oboljenjem, kao i zdravstveni nad svim osobama, kako je rekla, koje ispunjavaju indikacije za to.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *