U Sloveniji moguće PCR testiranje za 100 evra

Region

U više slovenačkih gradova moguće je obaviti testiranje na novi virus korona PCR metodom uz naplatu, a cijene se kreću oko stotinu evra, javljaju slovenački mediji.

 

Od četvrtka se testiranje može uz prethodnu najavu obaviti u ljubljanskom domu zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru. Testiranje uz plaćanje moguće je i u zdravstvenim ustanovama u Mariboru, Celju, Slovenj Gradecu i mjestu Ravne na Koroškem, objavila je Slovenačka televizija.

 

Cijena testiranja po osobi kreće se u rasponu od 93 do stotinu evra, a provodi se tzv. PCR metodom, pa testirani dobivaju i međunarodno priznatu potvrdu koju ako je test negativan mogu koristiti prilikom prelaska granica, prenosi Hina.

 

Prema protokolu za ovakav način testiranja uz naplatu, ukoliko test kod nekoga potvrdi prisutnost virusa korona, o tome se obavještava epidemiološka služba koja onda stupa u kontakt s osobom i daje mu potrebne upustva kako dalje.

 

U Ljubljani je cijena uzimanja brisa i testiranja 100 evra, a provodi se po sistemu “drive in”, pa testirani ne izlazi iz vozila kojim je došao. Pri testiranju osoba mora priložiti fotokopiju potvrde o uplati, a rezultat testiranja i potvrdu dobiva u roku od 24 sata, prenijeli su slovenački mediji.

 

Zdravstvene vlasti dopustile su testiranje na virus korona uz naplatu tek nakon što je osiguran dovoljan broj kompleta za redovno besplatno testiranje na virus korona u okviru kojega se dnevno u prosjeku testira oko tisuću osoba.

 

Testovi PCR metodom smatraju se adekvatnima za testiranje ljudi koji žele potvrdu za putovanje preko granice ili za one koji su “znatiželjni” jesu li zaraženi jer takav test ne otkriva je li netko Covid-19 već “prebolio”, odnosno je li prokužen nego samo trenutačno pozitivno stanje, prenose slovenački mediji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *