Vučić se sastao sa Šmitom u vili “Mir”

Politika Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u vili Mir u beogradu sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom.

 

Vučić i Šmit razgovarali su o situaciji u BiH i prevazilaženju krize nastale nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida poslije čega su predstavnici Republike Srpske donijeli odluku da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija.

 

 

Predsjednik Srbije se prošle sedmice na Bledu, gdje je odrzan Strateški forum na kojem se susreo sa Šmitom, najavio da će se uskoro razgovarati sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Savjeta bezbjednosti.

 

Vučić je ranije, nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida, rekao da će razgovarati sa Šmitom i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primjene bonskih ovlašćenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka loša i da bi svaka vrsta akcije protiv srpkog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u regionu.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *