Rusija razvija nove hipersonične rakete

Svijet

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu predstavio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu spisak mjera koje će Rusija preduzeti povodom odluke SAD da istupe iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.

 

“Kao prvo, u narednih nekoliko mjeseci biće pokrenut naučno-istraživački program da se svi morski lansirni sistemi za rakete ‘Kalibar’ pretvore u kopnenu varijantu”, rekao je ruski ministar.

 

Takođe, istakao je Šojgu, biće pokrenut razvoj novih kopnenih kompleksa hiperzvučnih balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa.

 

Kako navode mediji, Putin je podržao Šojguove prijedloge.

 

Prethodno je ruski predsjednik izjavio je da će odgovor Rusije na odluku SAD da istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa biti recipročan, te da Rusija takođe obustavlja njegovu primjenu.

 

Razvoj hipersonične rakete

Putin takođe najavio početak rada na razvoju novog oružja zbog sličnog djelovanja SAD, posebno naglasivši početak razvoja hipersonične rakete srednjeg dometa koja se lansira sa zemlje.

 

“Oni (SAD) su objavili radove istraživanja i razvoja, i mi ćemo učiniti isto. Slažem se sa prijedlogom Ministarstva odbrane da razvijemo hipersoničnu raketu srednjeg dometa koja se ispaljuje sa zemlje”, rekao je Putin.

 

On je takođe kazao da je završena ključna faza proba strateških podvodnih dronova sa nuklearnim naoružanjem “Posejdon”.

 

“Prije nekoliko dana informisali ste me o završetku ključne faze proba višenamjenskih i strateških podvodnih borbenih plovila bez ljudske posade ‘Posejdon'”, rekao je Putin obraćajući se Šojguu.

 

Predsjednik Rusije je istovremeno zadužio ministra odbrane da napravi plan neutralisanja prijetnje koja dolazi od postavljanja oružja u svemiru, koji treba da mu bude predat do početka serije tradicionalnih sastanaka u Sočiju vezanih za program odbrambene industrije.

 

“Mi smo svjesni planova određenih zemalja da postave oružje u svemir. Želim da čujem kako će ta potencijalna prijetnja biti neutralisamna”, naveo je Putin.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija obustavlja primjenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i naredio zvaničnicima da više ne započinju pregovore sa SAD o tom sporazumu.

 

“Učinićemo sljedeće. Odgovorićemo istom mjerom. Američki partneri su objavili obustavu učešća u sporazumu (INF) i mi ćemo takođe obustaviti primjenu”, kazao je Putin.

 

On je to poručio na sastanku sa Šojguom i Lavrovim.

 

“Kao i do sada, naši prijedlozi na tom polju (obuzdavanja razvoja raketa kratkog i srednjeg dometa) ostaju na stolu, vrata za razgovore su otvorena. U međuvremenu tražim od obojice ministara da ne započinju oni razgovore o tom pitanju u budućnosti. Sačekajmo da vidimo da naši partneri postanu dovoljno zreli da mogu da sa nama vode pravičan i smislen dijalog po tom pitanju koje je ključno – i za nas i za naše partnere i za cijeli svijet”, naglasio je Putin.

 

Ruska agencija prenosi da je šef diplomatije Lavrov kazao Putinu da su “SAD kršile sporazum INF od 1999. godine”.

 

“Prema našim informacijama, SAD su počele sa kršenjem tog sporazuma 1999. kada su započete borbene probe bespilotnih letjelica sa specifikacijama sličnim krstarećim raketama koje se lansiraju sa zemlje i zabranjene su sporazumom (INF)”, rekao je Lavrov.

 

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je juče da će SAD danas obustaviti primjenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), prenio je Rojters.

 

Agencija je navela da je šef Stejt departmenta takođe poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naoružanja.

 

Rojters podsjeća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se objema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje.

 

“Rusija predugo krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF)”, saopštila je juče Bijela kuća, nakon što je američki državni sekretar Pompeo objavio će SAD danas obustaviti primjenu tog sporazuma.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *