Netanijahu ostaje premijer i ulazi u istoriju

Svijet

Na juče održanim opštim parlamentarim izborima, na kojima je izlaznost bila 67.9%, a na osnovu 97% obrađenih glasačkih listića na opštim izborima za 21. saziv Kneseta, Benjamin Netanijahu je odnio jasnu pobjedu. Očekuje peti mandat predsjednika vlade, čime će prestići oca nacije Davida Ben-Guriona.

 

Premda je i glavni takmac Netanijahuovog Likuda, Plavo-bijela partija, nova na političkoj sceni Izraela, na čelu sa nekadašnjim načelnikom generalštaba Gancom (Benyamin/Benjamin Gantz) osvojila identičan broj mandata, zbirna blokovska podjela eksplicitno upućuje na 65 prema 55 u korist desnice na čelu sa Likudom.

 

 

Prema do sada prebrojanim glasovima, podjela poslaničkih mjesta izgleda ovako:

 

– Likud (Netanijahua): 35

 

– Plavo-bijelo (Kahol-lavan, Ganc): 35

 

– Šas (Shas, ultra-religiozna partija orijentalnih Jevreja): 8

 

– Jahadut ha-Tora (Yahadut ha-Torah, ultra-religiozna partija aškenaskih Jevreja): 8

 

– Hadaš – Taal (Hadash – Ta'al, koalicija umjerenijih stranaka sa mješovitom arapsko-izrazito lijevom jevrejskom: 6

 

– Radnička (Laburistička/Ha avoda): 6

 

– Izrael naš dom (Israel beteynu, Avigdora Libermana): 5

 

– Ujedinjena desnica (Ujedinjena desnica, uglavnom nacionalno-religiozne orijentacije): 5

 

– Merec (Meretz, izraelska ljevica): 4

 

– Kulanu (dosadašnjeg ministra finansija, socijalnog opredjeljenja): 4

 

– Raam – Balad (Ra'am – Balad, koalicija stranaka izraelskih Arapa, koja uključuje i radikalni Balad): 4

 

Jednostavnim zbrajanjem osvojenih mandata Likuda sa desno orijentisanim: Šas, Jahadut ha-Tora, Izrael naš dom, Ujedinjena desnica i Kulanu, dobija se nedostižnih 65 poslanika. Time predsjednik države Reuven Rivlin neće moći imati dilema kome da povjeri mandat sastavljanja vlade.

 

 

Plavo-bijela stranka, na čijem četvornom kormilu se nalazi i Jair Lapid (Yair Lapid), novinar, publicista, dobrotvorni radnik i političar, sin Josefa – Tomija Lapida, nekadašnjeg, između ostalog, ministra pravde, direktora javnog RTV servisa i tiražnog Ma'ariv – a, rodom iz Kaća kraj Novog Sada, jeste veliko osvježenje na izraelskoj političkoj sceni i prvi istinski takmac Netanijahuovom likudu u posljednjoj deceniji.

 

Visoko disciplinovana izlaznost ultra-religioznog stanovništva, baš kao i niska arapskog, dobrim dijelom su determinisali mapu podjele poslanika.

 

Radnička stranka, državotvorna, istorijskih nacionalnih ličnosti, poznatih širom svijeta, poput Ben-Guriona, Peresa, Rabina dostigla je svoj najslabiji rezultat, dobrano isisavanjem potencijala glasača u korist Plavo-bijele partije.

 

Izrael naš dom, Avigdora Libermana, bila je spremna za najgore, imajući u vidu istrajne pokazatelje javnog mnjenja tokom posljednja tri mjeseca. Prema riječima Aleksandra Nikolića, bivšeg počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Izraelu i bliskog Libermanovog saradnika, rukovodstvo, aktivisti i prijatelji stranke su se okupili u njenom glavnom štabu u Jerusalimu ne bi li bili uz lidera u momentima slutećeg brodoloma neprelaska cenzusa, ipak nadajući se i vjerujući da su mnoge ankete bile maliciozno-manipulativne. Postoje realne šanse da se prebrojavanjem preostala 3 % glasova, među kojima i vojnika, dosegne i šesti mandat.

 

Nikolić u izjavi BN TV podsjeća da je upravo Liberman bio taj koji je tokom najžešćih pritisaka na jevrejsku državu da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Republike Kosovo, tada na dužnosti ministra inostranih poslova, bio taj koji se odlučno odupreo tome.

 

Iako skromnog izbornog rezultata, Izrael naš dom, stranka koja u svom DNK nosi populaciju useljenika iz bivšeg Sovjetskog Saveza, će nedvosmisleno predstavljati jezičak političke vage, time ojačavajući sopstvenu pregovaračku poziciju za prestižnim portfeljima. Sam Liberman se i ovaj put pokazao kao etablirani lider u izraelskom društvu, vjeran stavovima sekularne desnice, koja ne podliježe pomodnim trendovima i zastrašivanjima.

 

Broj dva ove stranke, Oded Forer, sa kojim je Nikolić takođe blizak, predsjedavajući je društva parlamentarnog prijateljstva Kneseta sa Republikom Srbijom.

 

U naredna dva dana biće poznati puni rezultati prijevremenih izbora za Kneset, 2019. godine, a Netanijhu je već u kontaktima sa potencijalnim koalicionim partnerima. Njega očekuju i odluke pravosudnih organa o podizanju optužnice po osnovama navodne korupcije. Iza sebe Netanijahu niže jasnih deset godina kontinuiranog privrednog rasta, makro-ekonomske stabilnosti, zemlje koja je postala članom OECD-a, te koja je iskoračila nekoliko značajnih uspjeha na međunarodnoj političkoj sceni – posebno izvanrednih odnosa sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom. Istovremeno, i Izrael pati od globalne pojave produbljavanja društveno-ekonomskog jaza između bogatih i siromašnih.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *