Merkel: I dalje postoje šanse za uredan Brexit

Svijet

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da i dalje postoje šanse da se izlazak Velike Britanije iz EU realizuje na uredan način iako se London priprema i za tvrdi Brexit.

 

“I dalje imamo sve šanse da ostvarimo uredan Brexit i Vlada Njemačke će činiti sve što može da se to dogodi – sve do posljednjeg dana. Ali mi smo spremni i za neuredan Brexit”, rekla je Merkelova u parlamentu.

 

Ona je dodala da je činjenica da će, poslije istupanja Britanije, u susjedstvu postojati konkurent, čak i ako se sačuvaju bliska ekonomska, spoljna i bezbjednosna saradnja i prijateljski odnosi.

 

Merkelova je rekla da ekonomski rast Kine donosi i veću odgovornost Pekinga na svjetskoj sceni i da je prošle sedmice rekla kineskim liderima da je neophodno podržati ljudska prava.

 

Ona je napomenula da trgovinski konflikt Kine i SAD nanosi štetu Njemačkoj, čiji se ekonomski rast tradicionalno oslanja na izvoz.

 

“Postoji međunarodna neizvjesnost zbog trgovinskog konflikta SAD i Kine i to, naravno, vrši uticaj na izvozno orijentisanu zemlju poput Njemačke”, rekla je njemački kancelar.

 

Merkelova je dodala da će njen kabinet i dalje raditi na pronalaženju rješnja za spor sa Iranom da bi se izbjegla eskalacija i da će učiniti sve da se izbjegne rat preko posrednika u Libiji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *