Žestoke borbe na granici Turske i Sirije

Svijet

U toku su žestoke borbe između turskih trupa i boraca sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dvije zemlje, saopštio je danas kurdski zvaničnik.

 

Turska je danas proširila ciljeve dejstvovanja, a Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka.

 

“Žestoke borbe se nastavljaju dok turske snage pokušavaju da uđu u sela na granici”, rekao je Mavran Kamišlo, portparol Sirijskih demokratskih snaga, organizacije pod vođstvom sirijskih Kurda, prenosi Rojters.

 

Tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da su snage Turske proširile ciljeve dejstvovanja drugog dana ofanzive protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije.

 

Kako javljaju turski mediji, dva sirijska sela u pograničnom području su “očišćena od terorista”.

 

Kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras al-Ajin ubijeno 14 turskih vojnika.

 

Mediji prenose da Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka na ulazu u Tel Abijad, pri čemu je stradalo pet vojnika.

 

Kurdski borci su otvorili vatru sa svojih pozicija blizu sirijskog grada Ras al-Ajin, na šta je turska artiljerija uzvratila.

 

Ras al-Ajin je prvi sirijski grad koji su turske oružane strane gađale, nakon što je Ankara pokrenula operaciju na sjeveru Sirije, u namjeri, kako tvrdi, da stvori sigurnu zonu, u koju bi mogle da se vrate sirijske izbjeglice.

 

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušle su u srijedu na sjeveroistok Sirije, čime je počela turska invazija.

 

Ranije su turski ratni avioni i artiljerija gađali položaje kurdskih boraca u prekograničnoj vojnoj operaciji, samo nekoliko dana nakon što su se američke trupe povukle iz tog područja.

 

Mediji izvještavaju da je tokom jučerašnjeg dana stradalo 15 civila.

 

Turska invazija naišla je na oštre osude u svijetu.

 

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *