Varhelji potrvđen za komesara za proširenje EU

Svijet

Kandidat Mađarske za komesara Oliver Varhelji zadržaće resor proširenja i susjedske politike, potvrđeno je u Evropskoj komisji.

 

Portparol imenovane predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen potvrdio je da nema promjena u podjeli resora nakon imenovanja novih kandidata Mađarske, Rumunije i Francuske za sastav buduće Komisije.

 

– Kandidatu za komesara Oliveru Varheljiju ostaje resor susjedstva i proširenja – kaže portparol Erik Mamer.

 

Oliver Varhelji, dosadašnji ambasador Mađarske u EU, zamijenio je nekadašnjeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanjija koji je kao kandidat za komesara odbačen zbog utvrđenog sukoba interesa.

 

U Evropskom parlamentu najvili su da će se sljedeće nedjelje kandidati koji su zamijenili odbačene Silvi Gular, Rovanu Plumb i Lasla Tročanjija naći pred Odborom za pravna pitanja, a zatim i na saslušanju pred poslanicima.

 

I nakon zamjene kandidata Francuska je zadržala resor unutranjeg tržišta, Rumunija transporta, a Mađarska proširenja.

 

Velika Britanija je jednina zemlja članica koja još nije predložila svog kandidata za komesara u onovom sastavu Evropske komisije koja bi trebalo da stupi na dužnost 1. decembra.

 

Britanski komesar obavljao bi svoju funkciju sve do izlaska velike Britanije iz EU što je za sada planirano za 31. januar 2020. godine.

 

(Blic)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *