Rusi testirali najmoćniji ledolomac na svijetu

Svijet

Ruski ledolomac “Arktika”, na nuklearni pogon, najavljen kao najmoćniji brod te vrste na svijetu i simbol ambicija Moskve prema Sjevernom polu, vratio se u subotu u luku Sankt Peterburga poslije dvodnevnog probnog putovanja.

 

Namijenjen transportovanju tečnog prirodnog gasa iz oblasti Sjevernog pola, brod je dugačak 173 metra, visok 15 metara i ima deplasman od 14 000 tona.

 

Uplovio je u vode drugog ruskog grada u subotu ujutro, na putu ka baltičkom brodogradilištu gdje je izgrađen.

 

“Arktika” je dva dana bila na moru radi testiranja algoritama za rad uređaja broda i manevrisanja, rekao je u saopštenju Mustafa Kačka, direktor “Atomflota”, kompanije zadužene za rusku flotu ledolomaca.

 

Iako ima nuklearni pogon, “Arktika” je za tom prvom putovanju koristila dizel-motor.

 

Po riječima graditelja, taj brod može da razbije led debljine 2,8 metara.

 

Porinut još 2016. godine, dio je plana da se i zimi omogući plovidba kroz sjeverozapadni prolaz, koji preko Arktika spaja Atlantski s Tihim okeanom. Taj plan treba da Rusiji pojednostavi isporuku gasa i nafte u jugoistočnu Aziju.

 

Završne probe “Arktika” su zakazane za mart i april 2020. godine, a počeće da radi u maju 2020.

 

Grade se još dva slična broda – “Ural i “Sibir”.

 

Ekonomski razvoj oblasti Sjevernog pola, gdje se sukobljavaju interesi pet zemalja, uključujući Rusiju i Sjedinjene Države, predsjednik Vladimir Putin postavio je kao prioritet.

 

Rusija se nada da će postati prva ekonomska i vojna sila u oblasti Sjevernog pola, koristeći se globalnim zagrijavanjem klime zbog koje se topi vječni led, što bi trebalo da otvori i nove trgovinske puteve na krajnjem sjeveru.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *