Hrvatski ugostitelji traže radnike za novu ljetnju sezonu

Region

Bliži se nova godina i Hrvatska već počinje da traži radnike u BiH za ljetnju sezonu 2020. godine, prenose mediji u BiH.

 

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj Željko Tatić izjavio je da će naredne godine biti sigurno veći odlazak u Hrvatsku ugostiteljskih radnika, i to ne samo onih kvalitetnih.

 

– Ozbiljne kompanije već traže radnike, a dosta kompanija počinje da radi već od trećeg ili četvrtog mjeseca. Ljudi sa naših prostora su se pokazali kao kvalitetni radnici, a Hrvatska bi osjetila pad u kvalitetu da nema radnika iz BiH – rekao je Tatić.

 

Bojan Divčić s portala za zapošljavanje Posao.ba kaže da već u ovom periodu postoje oglasi za sezonske poslove u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne u u tolikom broju kao što se očekuje početkom sljedeće godine.

 

– Uslovi koje poslodavci u Hrvatskoj nude zavise najviše od pozicije i industrije, ali generalno možemo reći da nude nešto bolje plate nego za iste poslove u BiH i sve ono što po zakonu treba da osiguraju radnicima. Često nude kompletnu pomoć pri regulisanju radne i boravišne dozvole, smještaj i hranu – rekao je Divčić za “Nezavisne”.

 

On kaže da su traženi radnici za poslove u turizmu i ugostiteljstvu, posebno hotelijerstvu, ali i poslovi u građevinarstvu i saobraćaju.

 

Dodaje da se na godišnjem nivou podjednako traže i sezonski radnici i radnici van sezone, što nije bio slučaj do prije tri godine.

 

Goran Mitrović iz Agencije za konsalting sa sjedištem u Beogradu, koja spaja radnike s poslodavcima, potvrđuje da je počela potraga za radnicima.

 

– U Hrvatskoj postoje određene kvote za sezonske radnike i kada se ispune, ne mogu više da zapošljavaju sezonske radnike. Traženi su konobari, kuvari, poslastičari, sobarice, recepcioneri… Imamo intervjue u Beogradu, a imaćemo i u Sarajevu i Banjaluci – kaže Mitrović.

 

Ističe da sezona kreće već od marta i aprila, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće da obezbijede na vrijeme radnu snagu, kao i da nude dobre uslove.

 

– Sve je po zakonu, radnik je prijavljen sto odsto na platu, radi osam sati dnevno, a u slučaju prekovremenog, sati se plaćaju. Glavni konobar koji ne treba veliko znanje za to ima oko 1.000 evra platu. U sezoni s prekovremenim satima neki su izlazili i sa oko 2.000 evra – rekao je Mitrović.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *