Tramp uveo zabrane ulaska iz pojedinih zemalja Evrope

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp usljed pandemije virusa korona, uveo je privremenu zabranu ulaska u SAD ljudima iz dijelova Evrope, prenosi “Blic”.

 

Prema informacijama, zabrana se odnosi na zemlje u okviru Šengena.

 

Trampovo obraćanje unijelo je nemir građanima SAD ostavivši ih bez preciznog objašnjenja novonastale situacije, pa je kasnije Vlada izdala zvanično saopštenje u kom je, između ostalog, pojasnila da se mjera ne odnosi na državljane te zemlje, osobe koje imaju dozvolu trajnog boravka, kao i na većinu članova njihovih porodica.

 

“Uvodimo punu snagu Vlade i privatnog sektora, na kraju ćemo poraziti virus. Putovanja iz Evrope u SAD biće privremeno obustavljena od petka i trajaće najmanje mjesec dana. Zabrana se neće odnositi na Veliku Britaniju. Apelujem starijim Amerikancima da izbjegavaju put ukoliko je to moguće, svi stariji građani moraju da budu veoma, veoma pažljivi”, poručio je Tramp u obraćanju javnosti, uputivši poziv domovima za stare da suspenduju posjete koje “nisu neophodne”.

 

Tramp je napomenuo da je za većinu državljana SAD rizik obolijevanja usljed pandemije virusa korona veoma mali, pa naglasio da osim putovanja, treba da se izebjegavaju veća okupljanja.

 

“Svaka zajednica je podložna različitim rizicima, slušajte lokalne zvaničnike”, rekao je on.

 

“Načinili smo potez koji je spasio mnogo života kada smo donijeli odluku oko Kine, sada moramo da iste mjere primijenimo na Evropu. Ovo nije finansijska kriza, ovo je samo privremeni trenutak u protoku vremena koji ćemo prevazići kao nacija, ali i cijeli svijet”, poručio je Tramp, pa dodao da će pokrenuti “hitne akcije” da pomogne radnicima koji su na bilo koji način obuhvaćeni novonastalom situacijom, te da će od Kongresa tražiti 50 milijardi dolara kredita za manje preduzetnike, a pozvao je i na “momentalne” poreske olakšice.

 

U svom kratkom obraćanju, Tramp je naglasio i da pandemija predstavlja veći rizik izvan granica SAD ne osvrnuvši se na to da se virus korona širi i unutar američkih granica.

 

“SAD su u boljem položaju od Evrope. EU je zakazala i nije uvela iste preventivne mjere, pa nije ograničila putovanja iz Kine i drugih žarišta. Rezultat toga je i niz novih mjesta u SAD u kojima su putnici iz Evrope”, zaključio je Tramp.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *