Gradovi u Italiji zatvoreni, barikade na autoputevima

Svijet

Stanje karantina u kojmu se Italija nalazi od 9. marta, pred sutrasnji Uskrs preraslo u blindirane gradove, pojacane policijske, vojne i patrole karabinjera na ulicama, a naplatne rampe na autostradama pretvorene su u barikade.

 

Kontrolisu se rigorozno putnici u vozilima, ali i pjesaci na ulicama.

 

Na snazi su mjere kojima je zabranjeno napustanje mjesta boravka, nije dozvoljeno odlaziti u vikendice, a policija kontroliše mjesto boravka u licnoj karti.

 

Takođe građani ne mogu u kupovinu u prodavnice udaljene više od 300 metara od kuce. Policija kontroliše i raćune za kupljenu robu, nakon sto su pojedinci pokušali da opravdavaju boravak na ulici, dalje od kućne adrese, kupovinom.

 

Samo u jednom danu za one koji krše zabrane izrečeno je 10 hiljda kazni, koje iznose od 200 do 4000 evra.

 

Jedna trećina porodica koja je krenula u kupovinu u supermarket gdje inače kupuju, samo 10 minuta daleko od kuće, na mestu je kaznjena sa 500 eura. Do ove krize nisu ni znali da stanuju u jednoj, a da je supermarket u drugoj gradskoj opštini.

 

Ali zakon ne priznaje neznanje.

 

Vlasti pozivaju građane na razum i disciplinu, da ostanu kod kuće, da ne bi izlascima i pomjeranjem iz mjesta boravka ugrozili rezultate koji su do sada postignuti u borbi protiv širenja korona virusa.

 

Neće biti lako kontrolisati tradicionalne navike Italijana koji uskršnje praznike provode sa širom parodicom, u prirodi i uz roštilj, a najčešće putovanjima.

 

U vrijeme bez epidemije korona virusa, za uskršnje praznike, nekoliko desetina miliona Italijana je putovalo iz jednog u drugi dio zemlje.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *