Kina će reformisati sistem za kontrolu i prevenciju bolesti

Svijet

Kina će reformisati svoj sistem za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi se izborila sa slabostima, koje je razotkrila pandemija virusa korona, izjavio je danas visoko pozicionirani kineski zdravstveni zvaničnik.

 

“Epidemija virusa korona je veliki test za vladu i sposobnost upravljanja našom zemljom i ona je razotkrila tanku vezu između toga kako riješavamo velike epidemije i javnih zdravstvenih sistema”, rekao je novinarima Li Bin iz kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

 

On je dodao da komisija planira da razvije “centralizovani i efikasan” lanac komande i reforme i modernizuje sistem za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Rojters.

 

Li je istakao da Komisija planira da poboljša korišćenje podataka, veštačke inteligencije i klaud računarstva kako bi se unapredila analiza bolesti, pratio razvoj virusa i distribuirala sredstva.

 

On je dodao da komisija planira da pojača istraživanje o osnovnoj tehnologiji, poboljša zdravstveno osiguranje i poboljša dostupnost hitnih materijala.

 

Kina je kritikovana zbog navodne spore reakcije na epidemiju, koja je izbila u gradu Vuhanu. Virus se od tada proširio na cijeli svijet, pa je trenutno više od četiri miliona ljudi zaraženo, a više od 270.000 preminulo od posljedica virusa korona.

 

U Kini u protekla 24 dana nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od virusa korona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *