Burno na sjednici SDS: Stranka bez predsjednika jer nema konsenzusa

Aktuelno

Budući da nije postignut konsenzus SDS još uvijek nije imenovao novog predsjednika stranke, niti je poznat datum kada će se ovo imenovanje dogoditi.

Sjednica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke prekinuta je sinoć u Doboju i nije postignut konsenzus ko će biti novi predsjednik te stranke.

Još uvijek aktuelni predsjednik SDS Mladen Bosić je za svoje nasljednike predložio Vukotu Govedaricu, Milana Miličevića i Radu Savića, jer želi mlađe kadrove na čelu stranke. Međutim, zasjedanje je prekinuto, jer nije bilo konsenzusa, bez obzira na činjenicu da je veliki broj članova Glavnog odbora SDS-a podržao Govedaricu.

Ovu odluku je svakako prolongirala i jedina ostavka na sve stranačke funkcije, pa i na mjesto potpredsjednika SDS, koju je juče u poslijepodnevnim satima podnio Ognjen Tadić.

Bosiću, koji je juče najavio povlačenje s funkcije predsjednika SDS, Tadić je poslao izjašnjenje da daje ostavku na stranačke funkcije, kao jedan od njegovih saradnika te da ostaje samo član SDS.

Povjerenje za članstvo u Glavnom odboru i Gradskom odboru SDS Banjaluka dobio je od dosadašnjeg predsjednika Mladena Bosića, a koji je objavio da prestaje obavljati dužnost predsjednika SDS, te time i on prestaje obavljati ove, kao i dužnost potpredsjednika stranke.

Bosić insistira da se postigne konsenzus o novom predsjedniku kako SDS ne bi prežio veće potrese.

Iako se lično ne osjeća odgovornim za loše rezultate stranke na proteklim lokalnim izborima, Bosić je preuzeo odgovornost i najavio povlačenje s predsjedničke funkcije.

Ali, po Statutu SDS, kandidat za Bosićevog nasljednika može biti predložen i na samoj sjednici Skupštine SDS.

Zasad se još ne zna kada će biti nastavljena sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo da se donese konačna odluka kada će se održati izborna Skupština SDS i ko će voditi stranku u narednom periodu.
Mladen Bosić je na funkciju predsjednika SDS došao poslije opštih izbora 2006. godine, kada je takođe zbog loših izbornih rezultata s te funkcije smijenjen Dragan Čavić, a Bosić podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika SDS.

Bosić je inače jedini političar u RS koji je kao lider stranke preuzeo odgovornost za loš izborni rezultat na lokalnim izborima i najavio povlačenje s predsjedničke funkcije.

Bosić je rekao da je problem očito u sistemu vrijednosti, jer on zagovara nepopulističku, poštenu i moralnu politiku prema građanima, bez dizanja tenzija i izazivanja konflikata, iako je vladajuća stranka u RS nametnula podjele i optužila SDS za izdaju.

Agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *