GO SNSD usvojio 64 zaključka

Aktuelno

Nakon sjednice GO SNSD lider partije i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su usvojena 64 zaključka kao osvrt na politička pitanja, ekonomska, socijalna, demografska i obrazovna pitanja.

 

Stranačka komisija će spremiti njihov konačan tekst.

 

– Jedan segment je intervencionizam međunarodne zajednice koji odbacujemo kao i sve nametnute odluke. Tražimo razgovor o tome unutar BiH. Nema mogućnosti da se u Ustav BiH ugrade pitanja kao što je odbrana. Ta pitanja su uređena zakonima koju su neustavni. Neprihvatljivo je formiranje nove republike BiH. Ako se ne bude poštovao Ustav, treba koristiti odrednu ustava BiH koja govori o samoopredjeljenju, samo ga treba pravilno čitati – kaže Dodik.

 

Dodaje da je predloženo održavanje sjednice NSRS na kojoj bi se formirao tim za pregovore sa FBiH oko nametnutuh institucija BiH. Ukoliko FBiH to idbije, takve institucije koje nisu ustavne za RS bi se smatrale nevažećim.

 

Ponovio je stavove o zatvaranju fakulteta koji izdaju lažne diplome, kao i demografske mjere koje smo objavili.

 

Dodik je rekao da bi u narednih 15 dana trebalo da bude održana sjednica NSRS o temana koje je, između ostalog, razmatrao danas SNSD.

 

Na pitanje o angažmanu Šefika Džaderovića za koga postoje dokumenti da je potpisivao državljanstvo mudžahedinima, Dodik je rekao da to samo dodatno diskredituje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

 

– 23. avgusta 1994. bio je svjedok kada su mudžahedini odsijecali glave zarobljenim Srbima, ali nije reagovao kao načelnik Službe bezbjednosti Zenica – rekao je Dodik.

 

Rekao je da je juče razgovarao sa Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem o formiranju vlasti na nivou BiH. U tom smislu razgovaralo se o mogućnosti povlačenja SDS i PDP iz Savjeta ministara ili da zajedno rade na rješavanju ovog problema.

 

Dodikov govor

Dodik je održao prilično oštar govor na početku sjednice Glavnog odbora stranke u Banjaluci.

 

– Mi smo već osam izbora, što opštih, što lokalnih, pobjednici i to nam daje pravo da odlučujemo u svim važnim organima u RS i BiH – izjavio je Dodik

 

On je najavio da će se razgovarati o političkim, ekonomskim, socijalnim i demografskim pitanjima.

 

– Politička situacija u RS je stabilna, okupili smo dvotrećinski većinu. Sa koalicionim partnerima smo završili pregovore, raspodjelu resora i sada je na redu mukotrpan rad. To je podrazumjevalo da je SNSD morao da napusti neka mjesta, ali mi se politikom ne bavimo samo zbog toga. Isto tako, na nekim pozicijama na koje smo imenovali naše ljude nismo imali odgovarajuće rezultate – rekao je Dodik.

 

On je ponovio da odbija članstvo u NATO i da prihvata evropske integracije.

 

– U ovom trenutku nije izvjesno na koji način će se pristupiti formiranju Savjeta ministara. Deklaracija SDA dovodi nas u poziciju da moramo da reagujemo. Nikakva nova teritorijalna organizacija BiH ne može da bude na stolu. Neprihvatljiv je prijedlog za novi glavni grad jer on obuhvata Istočno Sarajevo, odbacujemo majorizaciju i pokušaj nametanja bosanskog jezika. Afirmisaćemo pravo na samoopredjeljenje, to će biti naš odgovor na pokušaj ukidanja RS i majorizacije od strane Bošnjaka kroz izmjene Izbornog zakona – rekao je Dodik.

 

Dodik je rekao da će GO SNSD danas usvojiti 64 zaključka koji su predstavljeni u radnom materijalu.

 

– Nemojte da ovo bude samo sveska koju ste vidjeli samo sada. Nemojte nas pitati šta je stav! U ovim materijalima imate sve stavove. SNSD nikad nije bio bez stava – završio je Dodik uvodno izlaganje.

 

Niko od članova GO nije se javio za diskusiju nakon Dodika.

 

– Novinari koji prate ovo treba da protumače kao visok stepen jedinstva – prokomentarisao je Dodik u polušali.

 

Demografska politika

 

Dodik je rekao da će posebno poglavlje u zaključcima Glavnog odbora stranke biti posvećeno demografskoj politici u RS.

 

Između ostalog, cilj je da se u RS za vrijeme trudničnog bolovanja ženi isplaćuje plata u bruto iznosu, da svaki mladi bračni par u RS može da dobije kredit od 30.000 KM, s tim da se po 10.000 KM odbija za svako rođeno dijete.

 

– Treba razgovarati da RS daje 20.000 KM, a lokalne zajednice 10.000 KM. Ovo sve je društveno pitanje, nije vlasništvo samo SNSD – rekao je Dodik.

 

Dodao je da obrazovanje mora da bude postavljeno na zdrave noge, koje daje potrebne kadrove, bez lažnih diploma.

 

– Na univerzitetima postoje kumovski, politički i drugi klanovi koji drže zarobljene univerzitete. Takođe, šta su nam dali privatni fakulteti? Ostajemo pri tom da se zatvaraju oni fakulteti za koje se utvrdi da izdaju diplome mimo zakona – kaže Dodik.

 

Član GO Željka Cvijanović je potom pročitala zaključke, među kojima se kaže da je neophodna izmjena Krivičnog zakonika RS kako bi se utvrdila krivična odgovornost u slučaju da predstavnici RS u Sarajevu ne poštuju stavove institucija Srpske.

 

Takođe, predlaže se Federaciji da zajedno povuku sporazum o donošenju zakona o odbrani, indirektnom oporezivanju i VSTS. Ukoliko FBiH na to ne pristane, RS kao strana u sporazumu treba sama da odluči o povlačenju.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *