Pavić i Dodik održali sastanak: Ostaje koalicija na nivou RS

Aktuelno

Koalicija SNSD i DNS na nivou RS nastaviće da funkcioniše, a o problemima koji postoje na lokalnom i bh. nivou razgovori će biti nastavljeni u okviru stranačkih delegacija, rekli su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Marko Pavić, predsjednik DNS-a, koji su održali sastanak u Banjaluci.

 

Pavić je rekao da je dogovoren nastavak funkcinonisanja koalicije na nivou RS jer je, kako je rekao, to u interesu građana i RS, te da odnosi u koaliciji ne smiju opterećivati ekonomiju, a da problemi koji postoje ne smiju biti kočnica za dalji rad koalicije.

 

“Lično smatram da je naš današnji razgovor napredak i da će dovesti polako do smanjenja tenzija”, rekao je Pavić. On je naveo Željeznice kao primjer problema i nesporazuma koji postoje na nivou dvije stranke, gdje je generalni direktor iz DNS-a, a izvršni direktor iz SNSD-a.

 

“Oni idu prema svojim centralma i prema stranci, a ne rade kao uprava preduzeća, stranke o tome ne razgovaraju i to je nesporazum. Mi pokušavamo da to riješimo da to ne bude tako nego da funkcinišu kao uprava koja je odgovorna za rad Željeznica”, rekao je Pavić.

 

Dodik je rekao da se poštuje dogovor s prošlog sastanka sa stranačkim delegacijama da se zaustave sva imenovanja na bilo kom nivou sve dok se ne postigne cjelovit dogovor dvije stranke.

 

“Ostaje da se dogovorimo šta je interes DNS-a i ostalih koalicionih partnera. Ovaj sastanak treba tretirati kao uobičajene radne konsultacije. Mi nemamo nekih političkih razmimoilaženja. Imamo nekih političkih šumova u okviru ljudi na različitim nivoima jedne i druge političke partije, ali gdje toga nema? Ovo je najskladnija politička koalicija”, rekao je Dodik.

 

On je najavio da će narednih dana biti govora o pripremama za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o kojoj će, kako je rekao, biti govora o statusu i poziciji RS u okviru BiH.

 

“Biće govora o temama vezano za Dejtonski sporazum ali i za praksu koja je antidejtonska. Nadam se da ćemo potpuno jedinstveno istupiti s prijedlogom šta treba raditi i nakon toga usvojiti zajedničke zaključke”, naglasio je Dodik.

 

Dodik i Pavić su naglasili da će uskoro biti dogovoren termin za naredni sastanak, koji će biti na nivou stranačkih koalicija, te da će nakon toga javnosti biti saopšteni zaključci.

 

Odgovarajući na pitanje o Izetbegovićevom intervjuu za RTRS u kojem je rekao da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel, Dodik je rekao da RS neće napraviti ni taj prvi korak ka NATO-u koji se odnosi na slanje ANP jer bi to značilo korak ka aktivaciji članstva u toj alijansi.

 

Rekao je da je ANP moguć samo ako bude pisalo da taj dokument neće značiti aktivaciju članstva i predložio da se ispoštuje dogovor iz septembra na ovaj način u roku od 10 dana.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *