Vlada Republike Srpske ne vraća pozajmljeni novac!?

Aktuelno

Vlada Republike Srpske izbjegava da vrati 60 miliona maraka na račun posebnih namjena (escrow račun) a koje je uzela krajem 2018. godine za krpljenje budžeta, saznaje portal CAPITAL.

 

Naime, samo nekoliko dana prije isteka roka za povrat novca koji je trebao biti uplaćen do 31. decembra 2019. godine, Vlada donosi odluku da taj rok prolongira za godinu dana.

 

Isti potez je napravila i za novac koji je trebao biti uplaćen do 31. januara 2020. godine gdje je rok takođe pomjeren za 12 mjeseci.

 

Ovo nije prvi put da Vlada na ovaj način prolongira svoje obaveze pošto je slično radila i prethodnih godina, a na šta su pažnju uzalud skretali revizori u svojim izvještajima.

 

Sumu od 60 miliona KM trebalo je da vrati Ministarstvo finansija Republike Srpske.

 

Escrow račun na kojem je se po osnovu sukcesije i privatuzacije državnog kapitala bilo 1,5 milijardi KM gotovo je prazan, a dobar dio novca koji je Vlada godinama posuđivala kako bi servisirala tekuće obaveze.

 

Prema posljednjim raspoloživim podacima na njemu se nalazi nešto preko 20 miliona maraka.

 

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je da su na kraju 2017. godine na escrow računima bila 62,1 milion KM, te da je postojala obaveza povrata 81,6 miliona KM, od čega se čak 33 miliona odnose na novac korišćen za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza.

 

Ta 33 miliona Vlada duguje od 2011. godine, iako korišćenje sredstava sa escrow računa za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza nikada nije odobrila Narodna skupština.

 

Pojedini dugovi se prenose iz godine u godinu a neki vjerovatno nikada neće ni biti vraćeni ako se uzme u obzir da je Robnim rezervama Republike Srpske pozajmljeno 14,5 miliona KM, te da je ovo preduzeće već duže vrijeme u stečaju.

 

CAPITAL: Dejan Tovilović

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *