EU UVELA SANKCIJE RS
Zaustavljeno više 600 miliona EUR pomoći projektima u Republici Srpskoj

Aktuelno Društvo

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Katarina Maternova, uputila je u četvrtak dopis državnom koordinatoru IPA u BiH u kojem obavještava da EU obustavlja finansiranje projekta na teritoriji Republike Srpske do okončanja političke krize i povratka njenih predstavnika u institucije BiH.

 

Riječ je o finansiranju dionice željezničke pruge Šamac – Doboj – Rječica od 162 miliona EUR (EBRD) i dijelom granta iz budžeta EU od 84 miliona EUR, kao i dionice autoputa na koridoru Vc između petlje Johovac i petlje Vukosavlje u iznosu od 463 miliona EUR (EIB) i dijelom granta EU od 183 miliona EUR.

 

– Želim vas obavijestiti o našoj namjeri da se potpisivanje povezanih sporazuma o doprinosu EU, nezavisno od procjene tehničke relevantnosti i jasnoće, održi tek nakon okončanja trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini, s povratkom na potpuno funkcionisanje državnih institucija, navela je Maternova u pismu državnom IPA koordinatoru BiH.

 

 

Katarina Maternova

 

Nakon predstavljanja prijedloga na prvom sastanku Operativnog odbora WBCF-a 17. decembra 2021. godine, Sekretarijat WBCF-a pokrenuo je pisani postupak u cilju utvrđivanja mišljenja Operativnog odbora WBCF-a o prijedlozima dostavljenim u okviru poziva za podnošenje prijedloga projekata za tehničku pomoć (26. krug) i za investicione projekte (6. krug).

 

Ovakva pisana procedura je bila potrebna jer je sastanak održan u virtuelnom formatu, a odnosi se na tehničku relevantnost i zrelost prijava.Takođe uključuje sljedeće dvije investicije u BiH :

 

 

a) Željeznička dionica Šamac – Doboj – Rječica na koridoru Vc sa ukupnom investicijom od 162 miliona eura (EBRD) i komponentom granta iz budžeta EU od 84 miliona eura;

 

b) dionica autoputa na koridoru Ve između petlje Johovac i petlje Vukosavlje (EIB) sa ukupnom investicijom od 463 miliona evra i komponentom granta EU od 183 miliona eura.

 

Što se tiče ove dvije investicije, koje se nalaze u Republici Srpskoj, želim vas obavijestiti o našoj namjeri da se potpisivanje povezanih sporazuma o doprinosu EU, nezavisno od procjene tehničke relevantnosti i jasnoće, održi tek nakon okončanja trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini, s povratkom na potpuno funkcionisanje državnih institucija, navela je Maternova.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *