Vremenska prognoza povoljnija nego ranije

Društvo

Koordinacioni tim Vlade Republike Srpske, koji ima zadatak da prati situaciju u vezi sa najavljenim obilnim padavinama i mogućim poplavama, poručio je sa današnjeg sastanka da nema mjesta panici, jer trenutna situacija ni izbliza nije kao ona iz maja 2014. godine.

 

Predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda informisali su Vladu da su svi vodostaji rijeka u Republici Srpskoj od jutros u opadanju, te da je jutrošnja vremenska prognoza nešto bolja u odnosu na prethodne pokazatelje.

 

“Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu Republike Srpske, u kome bi u periodu od 12. do 15. maja moglo pasti između 120 i 150 litara kiše po metru kvadratnom”, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

 

S tim u vezi očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane.

 

“Stanovništvo u sjevernom dijelu Republike Srpske se upozorava na moguću pojavu klizišta, pa su načelnici opština u tom dijelu Republike dužni da na vrijeme obavijeste i pripreme stanovništvo koje se nalazi u zoni klizišta”, navedeno je u saopštenju.

 

Na sastanku koordinacionog tima, kojem je prisustvovao i premijer Radovan Višković, konstatovano je da su sve republičke službe u pripravnosti i stalnoj komunikaciji, dok su sve lokalne zajednice obaviještene i dužne da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa republičkim Planom odbrane od poplava i da se stave u stanje pripravnosti.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *