Banjaluka: Duplo veća podrška za vantjelesnu oplodnju

Društvo

​Grad Banjaluka će u narednoj godini udvostručiti pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje.

 

Prema najavama iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, pojedinačni iznosi za vantjelesnu oplodnju u idućoj godini mogli bi ići do 5.000 KM, umjesto dosadašnjih 2.500 KM.

 

S obzirom na to da Fond zdravstvenog osiguranja RS sada finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje, ove godine smo dobili samo osam zahtjeva za sufinansiranje. Na taj način dobijamo mogućnost da povećamo pojedinačne iznose podrške, a taj prijedlog ćemo uputiti na razmatranje Skupštini grada – rekao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

 

On ističe da je pomoć pri biomedicinski potpomognutoj oplodnji jedan od najvažnijih segmenata pronatalitetne politike i ukazuje da pravo na pomoć imaju žene do 42 godine starosti.

 

Želimo da unaprijedimo taj proces odnosno da pomognemo parovima koji imaju probleme da to riješe na najbolji način i steknu potomstvo. Prošle godine smo za vantjelesnu oplodnju izdvojili ukupno 100.000 maraka u gradskom budžetu, međutim iskorišteno je samo 20.000, zbog toga što FZO RS finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje. Podsjećam, da smo u 2018. godini podržali svih 35 zahtjeva koji su podneseni na javnom konkursu – ističe Banjac.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *