Stanković: Povećanje minimalca treba da pogura rast ostalih plata

Društvo

Savez sindikata RS očekuje da će Vlada donijeti odluku o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj, a kako je ranije najavljeno, ona bi od 1. janura trebalo da iznosi 520 KM.

 

To bi značilo povećanje zagarntovanog minimalca za 70 konvertibilnih maraka, jer trenutna iznosi 450 KM.

 

Po podacima Poreske uprave RS iz avgusta ove godine, najnižu platu, i manje od toga, u Srpskoj prima nešto više od 35.800 radnika.

 

U Savezu sindikata ocjenjuju da bi zakonski minimalac trebalo da primaju isključivo nekvalifikovani radnici, a takvih je u Srpskoj, po podacima Zavoda za statistiku RS, nešto manje od 11.000.

 

– Mi imamo preduzeća gdje i do 90 odsto zaposlenih prima najnižu platu, a svi znamo da je to nerealno – navodi generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković.

 

On kaže da bi od naredne godine sa povećanjem najniže plate trebalo da dođe do rasta svih ostalih plata, i to srazmjerno rastu minimalca.

 

– Insistiramo na tome da minimalac primaju samo oni koji rade najjednostavnije poslove. Ne može takav radnik i kvalifikovani, recimo u tekstilnoj industriji, da primaju isti iznos. Ako je, naprimjer, sada plata nekog kvalifikovanog radnika u proizvodnji 520 KM, od naredne godine bi trebalo da plata raste za onaj iznos koliko će da poraste najniža plata – ističe Stanković.

 

Dodaje da je Sindikatu upravo cilj povećanja najniže plate da se pogura rast svih ostalih plata, prvenstveno zaposlenih u privredi, gdje je zvanični prosjek plata 620 KM.

 

– Povećanje plata treba da ide na ruku i poslodavcima, jer će moći dobiti nazad 70 odsto poreza i doprinosa, a to zaista nije mali iznos – objašnjava Stanković.

 

Nakon što socijalni partneri u Srpskoj nisu postigli dogovor oko najniže plate, predsjednik vladajućeg SNSD Milorad Dodik najavio je da će ona od naredne godine biti 520 KM.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *