Višković: Penzije uvećane za 3,11 odsto

Društvo

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da su penzije uvećane za 3,11 odsto za svih 265.000 penzionera i da je to najveće pojedinačno povećanje penzija u Srpskoj od primjene novog zakona iz 2013. godine.

 

“Od 2013. godine, povećanje penzija za sve penzionere u Republici Srpskoj, sa ovim posljednjim, je na nivou 28 procenata”, rekao je Višković nakon sastanka u Bijeljini sa rukovodstvima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i republičkog Udruženja penzionera.

 

On je najavio da će Vlada i u narednom periodu činiti sve što bude moguće i za vanredna povećanja penzija, kako budžetski prihodi budu rasli.

 

Na novinarsko pitanje kada će prosječna penzija u Republici Srpskoj dostići onu u Federaciji od 400 KM, Višković je odgovorio da bi u Srpskoj to bilo i 500 KM kada bi penzijski fond Federacije BiH vratio otetih milijardu KM.

 

“Republika Srpska je u protekloj deceniji pretrpila veliku štetu od FBiH i to ćemo rješavati”, najavio je premijer Srpske.

 

On je dodao da je FBiH danas počela sa isplatom prve penzije preko trezora i da im, prema njegovim informacijama, nedostaje skoro 100 miliona za isplatu penzija.

 

“U FBiH jeste prosječna penzija veća, ali zato što smo u Republici Srpskoj sve radnike koji su u procesu privatizacije ostali bez svojih radnih mjesta uključili u penzioni sistem raznim zakonskim rješenjeima, što FBiH nije uradila i oni svojim radnicima u ovom momentu duguju između 700 i 800 miliona KM za povezivanje radnog staža iz tog perioda”, naveo je Višković.

 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je to pitanje skoro riješila.

 

“Mi smo, uvlačeći svjesno te ljude u penzioni sistem, došli u poziciju da naša prosječna panzija bude nešto niža, ali ako gledate penziju za 40 godina radnog staža ona je veća u Republici Srpskoj nego u FBiH i iznosi 600 KM ili 62 odsto od prosječne plate”, istakao je Višković.

 

Premijer je pohvalio rad Fonda PIO Republike Srpske i njegovih službi, navodeći da se zahtjevi korisnika Fonda rješavaju tri puta brže od zakonom propisanog roka od 60 dana.

 

Višković je pohvalio i rad Udruženja penzinera Republike Srpske, čije je rukovodstvo prisustvovalo sastanku u sjedištu Fonda PIO, ocjenjujući da je napravljena korektna saradnja.

 

On je naveo da je Vlada Srpske prvi put u prošloj godini izdvojila 200.000 KM kako bi omogućila banjsko liječenje penzionera za najugroženije korisnike, te najavio da će ta sredstva biti i veća u ovoj godini.

 

Premijer Srpske je poručio da će pomoć Vlade i institucija Republike Srpske penzionerima u Srskoj biti kontinuirana.

 

“Nismo zadovoljni odnosom broja osiguranika i penzionera koji je u prošloj godini bio 1,18 prema jedan, ranije je padao i na 1,11, ali taj odnos nije puno bolji ni u zemljama okruženja i zemljama EU”, rekao je Višković.

 

On je istakao da Vlada pomaže penzionerima u skladu sa mogućnostima, navodeći da je u prošloj godini iz budžeta Republiek Srpske obezbijeđeno 212 miliona KM nedostajućih sredstava za isplatu penzija.

 

Direktor Fonda PIO Mladen Milić izjavio je nakon sastanka da će Fond, kao servis osiguranika i korisnika prava, u narednom periodu unapređivati svoje poslovanje kako bi obezbijedio ekonomično i efikasno pružanje svojih usluga.

 

On je rekao da se iz doprinosa i izvornih prihoda Fonda obezbijedi oko 80 odsto sredstava za isplatu penzija, dok 20 odsto nedostajućih sredstava obezbjeđuje budžet Republike Srpske, jer je Vlada garant isplate penzija.

 

Milić je rekao da Fond PIO ima sistematizovano 568 radnih mjesta i da nema viška radnika.

 

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj pohvalio je povećanje penzija za sve penzionere u Srpskoj od 3,11 odsto i izrazio uvjerenje da će do kraja godine uslijediti i vanredno povećanje.

 

On je dodao da je na zadovoljstvo penzionera u Srpskoj riješeno i pitanje imovine klubova penzonera koje su udruženja dobila na trajno korištenje.

 

Agencije

Tagged

1 thought on “Višković: Penzije uvećane za 3,11 odsto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *