Izricanje presude Sanjinu Sefiću 26. septembra

Hronika

 

Iznošenjem završnih riječi odbrane Sanjina Sefića i njegovih pomagača dana je završeno suđenje za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su živote izgubile studentkinje Selma Agić i Edita Malkoč.

Izricanje presude zakazano je za 26. septembar.

“Kakva je bila istraga, takva je bila i završna riječ tužilaštva“. Ovim riječima Sefićev advokat Kerim Čelik započeo je svoje izlaganje.

Kazao je kako se veći dio završne riječi tužilaštva odnosio na nalaz saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, kojeg je Čelik nazvao nepreciznim.

– Tužilaštvo je pogriješilo jer je kazalo kako je moj branjenik priznao djelo. On nije priznao djelo nego da se događaj desio. Takođe, značaj su dali kaznama za saobraćajne prekšaje, a nisu naveli da se u 90 odsto slučajeva radi o nesvezanom pojasu, pogrešnom parkiranju i tome slično – rekao je Čelik.

Za advokata Adelu Duraković koja zastupa oštećene porodice kazao je kako je poznaje krivično pravo.
Nakon toga je naglasio da nikada nije rekao kako su studentkinje bile pod dejstvom alkohola, te da je ta priča, kako je Čelik pojasnio, bila usmjerena samo za medije.

– Takođe nije tačno da je kritične noć Sefić otišao u kockarnicu da kocka nego da telefonira. Željeli su ga predstaviti kao bezobzirnog trkača koji je pokosio dvije pješakinje prošavši kroz crveno svjetlo, a ono što se zaista dogodilo daleko je od onoga kako je to prikazano u optužnici. Sefić je doživio stravičan medijski linč – kazao je Čelik.

SAmir Hadžić, advokat Sauda Nišića, Rusmir Karkin, koji zastupa Amara Salihovića, Tarik Čingić, branilac Dine Alića i Safet Medošević, koji brani Saru Sefić, dali su slične završne riječi.

Rekli su kako Tužilaštvo nije dokazalo da su nihovi branjenici počinili djela koja im se stavljaju na teret. Predložili su oslobađajuće presude. Optuženi su izjavili saučešće oštećenim porodicicama, a Salihović se još izvinio i rekao kako Saud Nišić nema nikakve s ovim slučajem, piše avaz.ba.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *