Uhapšen bivši federalni ministar

Hronika

U nastavku akcije kodnog imena “Farmer” pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su bivšeg federalnog ministra trgovine Desnicu Radivojevića.

 

Potvrdu ove informacije Klix.ba dobio je od Azre Bavčić, portparola Tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

Radivojević je bio član Vlade FBiH Nermina Nikšića, a nezvanično se saznaje da je uhapšen zbog sumnje da je posredovao u nezakonitoj prodaji donirane poljoprivredne mehanizacije.

 

Podsjetimo, operativnu akciju “Farma” zajednički su u nedjelju sproveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a vezano za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela te u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i prevare.

 

Navedene osobe se sumnjiči da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti višoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju sticanja protipravne imovinske koristi.

 

Postupajući tužilac Tužilaštva KS jutros je predložio Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za trojicu osumnjičenih uhapšenih u akciji “Farmer”. Pritvor je predložen za Ivicu Mladinu, Refika Džafu i Vahida Jašarevića.

 

Za Mladinu, koji je tada bio savjetnik Nermina Nikšića, je predložen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke i prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

 

Za Džafu i Jašarevića se traži pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke ili prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

 

Za osumnjičene Mehmeda Nikišića, Abdulaha Tutmića, Vahida Jašarevića, Husejina Selimovića i Envera Smajića su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

 

klix.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *