Hapšenje u Čapljini zbog trgovine drogom

Hronika

Sud Bosne i Hercegovine odredio je privremeni pritvor Davoru Čiliću, kojeg su po međunarodnoj difuznoj potjernici Interpola Zagreb uhapsili pripadnici SIPA.

 

Čilić je lociran i uhapšen u Čapljini, gdje je boravio u iznajmljenom stanu, a Hrvatska ga traži radi krivičnog gonjenja zbog optužbi da je, kao član kriminalne grupe, odnosno zločinačke organizacije, učestovao u neovlaštenoj proizvodnji i trgovini narkoticima.

 

Prema onome što su ranije izvještavali hrvatski mediji, Čilić, te prvookrivljeni i drugookrivljeni Damir Čuma (41) i Viktor Mrvalj (39) bili su glavni organizatori nekoliko akcija krijumčarenja droge, a kriminalnu grupu činili su još Tomislav Brataljenović (42), Sead Tabaković (52), Mirko Brkić (39) i Dalibor Krijan (28), piše Faktor.

 

Zanimljivo je da su sve njihove akcije završile neuspjehom.

 

Hrvatski mediji tako navode da su oni najprije u ljeto pretprošle godine, od početka jula do početka avgusta, s nepoznatim osobama iz Turske dogovorili krijumčarenje prekursora aceton-anhidrida iz Poljske na područje Turske.

 

Riječ je o materiji koja se upotrebljava za izradu heroina.

 

Najprije su u Poljskoj kupili 5.000 litara spomenute kiseline, nabavili nalog za prevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su je namjeravali prokrijumčariti u Tursku, skrivenu u teretnom vozilu među solarnim panelima.

 

Plan je funkcionisao preko dva granična prelaza, jer je kamion prošao granice Slovenije i Hrvatske, odnosno Hrvatske i Srbije, ali ne i granični prijelaz Kalotina između Srbije i Bugarske.

 

Tamošnji su carinici, naime, tokom granične kontrole u tovarnom prostoru priključnog vozila pronašli pet plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara, koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidridom.

 

Tako im je propao plan da u Turskoj dobiju heroin, koji su potom namjeravali vratiti u Hrvatsku radi daljnje preprodaje. Ovaj ilegalni teret zaplijenjen je 2. avgusta prošle godine, a kamionom je upravljao hrvatski državljanin Milovan K.

 

Propast jedne akcije, međutim, nije ih omela u pripremi i realizaciji druge.

 

Pri tome je već spomenuti Viktor Mrvalj, kako mu se stavlja na teret, u periodu od početka decembra 2017. do sredine januara 2018. godine, okupio i povezao u grupu Brateljenovića, Tabakovića i Čilića te više drugih osoba s područja Bosne i Hercegovine, radi kupovine većih količina marihuane na području Bosne i Hercegovine i njenog krijumčarenja u Njemačku radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, prenosi Faktor.

 

U prvoj akciji kupili su nešto više od 15 kilograma marihuane na području Čapljine, koju su namjeravali prevesti automobilom “škoda fabia” koju je Mrvalj nabavio u Njemačkoj, pa su 15 paketa s više od 15 kilograma marihuane skrili u prostor za rezervni točak i stražnji branik.

 

Međutim, nije uspio otići dalje od graničnog prelaza Slavonski Šamac, gdje su policajci i carinici 16. januara prošle godine pronašli skrivenu “travu”.

 

Ni druga akcija, koja se događala od februara do juna prošle godine, nije im uspjela.

 

Za nju su, prema optužbi, Damir Čuma i Vikitor Mrvalj povezali suokrivljene Tabakovića, Čilića, Brkića i Krijana te više drugih osoba s područja BiH. Opet je trebalo nabaviti marihuanu i prevesti je u Njemačku radi preprodaje.

 

Taj put kupili su 40 kilograma na području Čapljine, ali su drogu namjeravali “prošvercati” s legalnim prevozom stolica, koje su se kamionom marke prevozile iz preduzeća u BiH do preduzeća u Njemačkoj.

 

Drogu su skrili u sredinu tovarnog prostora, rasporedivši je u 38 paketa između paketa sa stolicama, ali ni ovaj put nisu uspjeli u naumu, jer je sve otkriveno na graničnom prelazu Slavonski Brod, gdje je vozač, okrivljeni Brkić zaustavljen 8. juna prošle godine.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *