Usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama do 2021.

Politika

Šef kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je danas da su načelnici opština i gradonačelnici u Srpskoj tražili da bude produžen rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

 

“Do kriterijuma o broju zaposlenih u lokalnim administracijama došlo se kompromisom Saveza opština i gradova, Vlade i Narodne skupštine. Dogovoreno je da budu tri zaposlena na 1.000 stanovnika, a višak zaposlenih stvaran je godinama”, rekao je Banjac u Narodnoj skupštini u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

 

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović naveo je da treba biti odgovoran kako lokalne samouprave ne bi ostale bez potrebne radne snage.

 

“Kada je riječ o Bijeljini, prolongiranje roka nije potrebno, jer gotovo da nema viška radnika u administraciji. Vjerujem da u narednih godinu ili dvije broj radnika u lokalnim samoupravama može biti u skladu sa zakonom, ali se postavlja pitanje da li se to iskreno želi”, rekao je Stojanović.

 

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi produžen je rok do 30. juna 2021. godine za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

 

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je danas u Banjaluci da neće biti otpuštanja radnika u administracijama lokalnih samouprava, niti je to predviđeno Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

 

“Usklađivanje broja radnika ne znači njihovo otpuštanje. Ukoliko je potrebno, u Srpskoj možemo donijeti zakon ili odluku kojima bi bilo zabranjeno zapošljavanje administrativnih radnika na svim nivoima, ali ovo bi moralo biti urađeno uz kvalitetnu analizu da ne bismo ostali bez neophodnog kadra”, rekao je Ćorić u Narodnoj skupštini tokom rasprave o zakonskom rješenju.

 

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da se mora sistematičnije razgovarati o usklađivanju broja radnika u administracijama lokalnih zajednica.

 

“Moramo ozbiljnije pristupiti ovom problemu. Nažalost, sada na dnevnopolitičkoj osnovi razgovaramo o rješavanju viška zaposlenih”, rekao je Vidić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *