Krišto: Parlamentarci imaju pravo da idu na godišnji odmor

Politika

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) nije željela govoriti o moralnosti državnih parlamentaraca koji već mjesecima ne održavaju sjednice, a primaju plate dodajući kako i oni imaju zakonsko pravo da idu na godišnji odmor uprkos tome što ne zasjedaju.

 

Krišto je kazala kako nije moguće imenovati članove Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope sve dok se ne održi sjednica Zajedničkog kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, a na kojoj će biti utvrđeni kriterijumi za izbor članova.

 

Ocijenila je da je ranije sjednica Zajedničkog kolegijuma oba doma PSBiH, a koja nije ni održana, zakazana samoinicijativno. Na pitanje novinara da li osjeća odgovornost jer u ponedjeljak ističe rok do kojeg bi BiH trebala imenovati članove delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Krišto je odgovorila da ona ne osjeća odgovornost.

 

– Ja duboko vjerujem u svoju odgovornost. To je stvar u domenu oba doma i to je političko pitanje. Ja ne mogu preuzeti odgovornost za kretanja u PSBiH, a to ne može učiniti nijedna stranka i nijedan poslanik pojedinačno. Svi znamo u čemu je problem. Dakle, mora postojati politički dogovor – rekla je Krišto.

 

Kada je riječ o funkcionisanju zakonodavne vlasti, ona je kazala da je zakonodavna vlast uslovljena imenovanjem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine te da je to poznato i iz medija.

 

– Jasno se zna da političke opcije koje su dobile povjerenje svog naroda i koje će biti dio većine to ne žele napraviti dok se ne uspostavi izvršna vlast – rekla je Krišto.

 

Državni parlamentarci, uprkos tome što nisu održali nijednu sjednicu, iskoristiće zakonsko pravo na godišnji odmor. Krišto je danas upitana da li je to uopšte moralno posebno ako se uzme u obzir da državni parlamentarci već mjesecima primaju enormno visoke plate, a ne rade ništa.

 

– Ni ja, a ni vi ne bismo trebali govoriti šta je moralno. Ja mogu reći da smo u obavezi ispoštovati zakonske odredbe. Zakon ne dozvoljava nikom da se odrekne prava na godišnji odmor – kazala je Krišto.

 

Ona tvrdi i da neki poslanici dobiju rješenje o godišnjem odmoru, ali da ga zapravo ne iskoriste dodajući da se do 30. juna mora iskoristiti godišnji odmor za prošlu godinu.

 

Danas je održana i šesta plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP-a) kojom predsjedava Krišto. Kako kaže, BiH je u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP u fokusu imala jačanje infrastrukture, jačanje regionalne saradnje, povezivanje mladih i jačanje veza među sudionicima SEECP.

 

– Tokom ovog šestog zasjedanja razmijenjena su mišljenja o aktuelnim dešavanjima. Sama posjećenost skupa pokazatelj je da je BiH igrala važnu ulogu u ovom procesu – rekla je Krišto.

 

Kako kaže, tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine donesena je odluka da se 2021. godine ukine roming u regionu Jugoistočne Evrope. Ona je dodala da se u SEECP sve odluke donose konsenzusom i da na stalnim odborima nije postignut konsenzus o tome da se usvoji deklaracija.

 

Objasnila je da se Beograd i Priština nisu mogli složiti o amandmanima koji su se odnosili na slobodu kretanje roba i međunarodne ugovore.

 

(Klix)

 

Tagged