Seks skandal potresa CIK

Politika

Agencija za državnu službu (ADS) BiH pokrenula je disciplinski postupak protiv Jakufa Subašića, državnog službenika u Sekretarijatu CIK BiH, jer je navodno 13. aprila 2019. godine u poštansku kancelariju broj 71123, na adresi Zmaja Jovina 9 u Istočnom Sarajevu, predao pismo koje je dostavljeno Esadu Mavriću na adresu kancelarije Savjeta Evrope u ulici Zmaja od Bosne 71.000 Sarajevo kojim se njegova supruga optužuje za ljubavnu vezu s predsjednikom Centralne izborne komisije, odnosno Brankom Petrićem.

 

Neven Akšamija, direktor ADSBiH, potvrdio je da je Agencija morala donijeti rješenje o disciplinskom postupku jer je to od nje tražio CIK, odnosno zahtjev je, uz određene dokaze u koje se ubraja i videosnimak, dostavio generalni sekretar CIK.

 

No, Akšamija je kazao da je videosnimak zapečaćen i da on, odnosno Agencija, nisu ulazili u zakonitost toga kako je on pribavljen.

 

– O svemu će odlučivati Disciplinska komisija formirana u ovom predmetu – kazao je Akšamija.

 

Prema nekim informacijama, snimak koji je dostavljen uz prijavu protiv Subašića potječe iz poštanskog ureda u Istočnom Sarajevu, odakle je navodno odaslano sporno, kompromitirajuće pismo.

 

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, snimak je od pošte u Istočnom Sarajevu zatražio Branko Petrić, predsjednik CIK.

 

Kako se nezvanično saznaje da je Subašić protiv CIK pokrenuo postupak pred Agencijom za zaštitu ličnih podataka BiH, kojoj se žalio na Komisiju i njeno postupanje prema njemu.

 

Petar Kovačević, direktor Agencije, nije htio potvrditi informaciju da oni postupaju po Subašićevoj prijavi, jer je kazao da se u takvim slučajevima mora prvo izjasniti prijavitelj.

 

Kako saznaje Avaz, najnovija afera u CIK kojom će se baviti Disciplinska komisija okončaće na način da protiv Subašića nema konkretnih dokaza da je počinio neko krivično djelo ili prekršaj.

 

No, postavlja se pitanje ko i kako te na čije zahtjeve distribuira snimke s videonadzora u ustanovama, preduzećima i institucijama u BiH, u ovom slučaju iz pošte.

 

S druge strane, ovaj skandal još jednom je otkrio da jedna od najvažnijih institucija u BiH neprestano proizvodi afere umjesto da se bavi oblasti izbora, za što je nadležna, a gdje itekako ima posla.

 

Subašić je uzeo godišnji odmor, a s posla posljednjih dana odsutna je i službenica koja je prozvana za ljubavnu vezu s Petrićem.

 

Avaz

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *