Izetbegović i Čović razgovarali o formiranju vlasti

Politika

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjednici HDZ BiH i SDA, na današnjem sastanku u zgradi Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su o uspostavi vlasti u HNK, zatim u FBiH i na nivou BiH.

 

Čović je rekao da je druga tema bila izgradnja partnerstva između stranaka, a treća „Aluminij“.

 

– Čini mi se da je došlo vrijeme da predstavnici dviju stranaka sjednu u Mostaru i da se to pokuša staviti na papir. Što se tiče Vlade FBiH, predstavnici naše dvije stranke trebaju započeti izradu programa – rekao je Čović.

 

On je kazao da je na nivou institucija BiH dogovoreno da moraju razgovarati s trećim partnerom, odnosno SNSD.

 

Što se tiče „Aluminija“, Čović je rekao da je prioritet da se zbrinu radnici „Aluminija“ i da se taj problem treba riješiti. Osvrnuo se i na tehnološki postupak pokretanja dodajući da je potrebno dobiti precizne podatke.

 

– Insistiram do kraja na transparentnosti i da se sve stavi na papir – rekao je Čović.

 

Što se tiče Dodikovog dolaska u Mostar, on je rekao da se s Dodikom sreo nakratko i da je priča o zaokretu rezultat toga da se ne smije dopustiti da se ne rješavaju ključna pitanja.

 

– I poruka HNS o privremenom finansiranju je jedan od pokazatelja. Budžet BiH stoji u Predsjedništvu BiH od kraja prošle godine, ima li odgovornosti za to – rekao je Čović.

 

Kako kaže, zaokret o kojem je ranije govorio je da se natjeraju institucije BiH da profunkcionišu i da je problem finansiranja riješen do devetog mjeseca.

 

– Moramo stvoriti ambijent međusobnog povjerenja. Nismo se pokazali ekspertima u upravljanju krizom – kazao je Čović.

 

Istakao je da između SDA i HDZ ima hemije isto kao i između HDZ i SNSD.

 

Izetbegović je rekao da je, kada je riječ o Savjetu ministara BiH, pitao Čovića o zaokretu i da mu je odgovorio isto što i medijima.

 

Istakao je da za SDA postoji samo vladavina zakona i prava i da novi predsjedavajući Savjeta ministara mora poštivati zakone. Kako kaže, SDA ne pristaje ni na šta drugo.

 

– Kada je riječ o Savjetu ministara BiH, to nije proces. Riječ je o jednom detalju na kojem smo zapeli. A to je vladavina prava i zakona. Neka mandatar Zoran Tegeltija Predsjedništvu ponudi plan koji će se temeljiti na vladavini prava i zakona i SDA je spremna podržati ga i može se imenovati u roku do sedam dana. Ništa ispod toga i ništa iznad toga -rekao je Izetbegović.

 

U vezi s „Aluminijem“ Izetbegović je kazao da treba tragati za strateškim partnerom i generalno sanacijom.

 

– Mislim da je vrijeme da iz sfere politike pređemo u ekspertizu i da pitamo eksperte – rekao je Izetbegović.

 

On je rekao da prvi put čuje od novinara da je njegova supruga Sebija Izetbegović jedan od kandidata za Vladu FBiH.

 

Na pitanje o mogućnosti da SDS bude dio većine, Izetbegović je rekao da ne vjeruje kako će se to dogoditi jer postoje izborni pobjednici.

 

(Klix)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *