Zašto Čović ćuti o NATO putu BiH?

Politika

U trenutku kada između Milorada Dodika sa jedne strane i Bakira Izetbegovića i Željka Komšića sa druge strane, traje pravi politički rat oko NATO puta BiH, politički lider Hrvata u BiH Dragan Čović – ćuti.

 

Faktički, od trenutka kada su Dodik, Izetbegović i Čović 5. avgusta potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH, traju nadmudrivanja, uslovljavanja i kontradiktorna tumačenja famozne treće tačke sporazuma.

 

U priču se uključio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, tako što je svoje političke stavove poistovijetio sa stavovima SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a to znači – Zoran Tegeltija (SNSD) neće biti imenovan za mandatara za sastav Savjeta ministara BiH dok Dodik ne prihvati Godišnji nacionalni plan ANP. Vrhunac te priče očekuje se na današnjoj redovoj, a potom i vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

 

Međutim, cijeli ovaj period Čović, kao jedan od potpisnika, držao se po strani, iako je jasno da je i politika HDZ da BiH treba da pristupi NATO savezu. Razlika između njega i Izetbegovića je u tome što Čović na tome stalno ne insistira, niti uslovljava Dodika tako što traži prvo ANP pa tek onda Savjet ministara.

 

Politički analitičar Esad Bajtal za Srpskainfo kaže da je Čovićeva ćutnja odraz njegove nespremnosti da se javno opredijeli prema NATO pitanju u BiH.

 

– Njega obavezuje činjenica da je Hrvatska već članica NATO. Međutim, on ima drugu priču, sa drugom opcijom, a to je lokalna sa Dodikom. Ako ide prema Dodiku u potpunoj otvorenosti, onda izdaje tamo onu stranu kojoj je dužan, koja ga je instalirala i koja ga održava. Ako ide na stranu Hrvatske, onda je izdao tu Dodikovu stranu prema kojoj takođe ima neke dugove o kojima mi ništa ne znamo. On se našao između dvije vatre, pokušava tom ćutnjom da se nekako provuče između Scile i Haribde i da ostane na političkoj sceni. On zapravo tako brine o sebi – tvrdi Bajtal.

 

Dodaje da Čovićeva ćutnja istovremeno govori da on „nema iskrenu politiku koja je spremna da se opredjeljuje za normalan, ljudski sistem vrijednosti, ma šta to bilo“.

 

– Ako se čovjek opredjeljuje s uvjerenjem, onda istrajava na tome. Ali, Čović bi htio da sjedi na dvije stolice. Ni jedna strana toj njegovoj ćutnji ne može vjerovati. Ćutnja je uvijek spremna da, kada osjeti makar malo veći dobitak na jednoj od te dvije strane, da se njoj privali. Narodski rečeno. Čović je čovjek koji se privaljuje. On sada čeka pobjednika i privaliće se tome ko bude uspio u ovoj borbi, u blefiranju – ubijeđen je Bajtal.

 

U širem smislu, dodaje Bajtal, u BiH nema politike, ima teatra, zavjesa iza koje se izgaju stvarne igre, a ispred se narodu priča nešto sasvim drugo.

 

– Pošto smo već 30 godina spremni da slušamo jednu priču ispred zavjese, a kada se zavjesa smakne vidjeti da je iza nje sasvim drugo rađeno, to je druga stvar. To je pitanje nas građana, svijesti, kritičkog stava, nesposobnosti da se otrgnemo od njihovih ubleha. Time ne želim reći da su svi isti. Nema istih, ali nema ni čistih. Svi bježe od svojih grešaka, i u prošlosti i danas. To sveto trojstvo, ta BHS priča je naše kolo zla u kome već 30 godina kao građani tavorimo. Naš je problem što smo kratkovidi i sve to nećemo li ne znamo da vidimo. Ako ne znamo, svih nas 3,5 miliona smo glupi. Ako znamo, a i dalje ih puštamo da nam to rade, onda mi nismo ništa. Mi smo ispod glupog – zaključuje Bajtal.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *