Ministar odbrane BiH na sastanku u sjedištu NATO

Politika

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić učestvovao je na ministarskom sastanku NATO u formatu misije “Odlučna podrška”, koji je održan 13. februara u sjedištu NATO u Briselu.

 

Kako je saopšteno, nakon otvaranja i uvodnog obraćanja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, komandant misije “Odlučna podrška” general Austin Skot Miler i visoki civilni predstavnik NATO za Avganistan Nikolas Kej upoznali su ministre s trenutnom političkom i vojnom situacijom u Avganistanu, postignutom napretku u razvoju avganistanskih bezbjednsonih snaga i o mirovnom procesu, nakon čega se diskutovalo o izazovima i budućem zajedničkom djelovanju u izvršenju ove misije.

 

U svom obraćanju, Podžić je naglasio opredjeljenost, ali i posvećenost BiH zajedničkim naporima i saradnji sa operativnim partnerima na postizanju međunarodnog mira i bezjednosti, izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Avganistanu, te potvrdio da će pripadnici Oružanih snaga BiH nastaviti učešće u misiji “Odlučna podrška”. Podžić je naglasio da je ova spremnost iskazana i u nedavno dostavljenom dokumentu “Program reformi BiH”, te da ga raduje činjenica da će zajedno sa NATO raditi na implementaciji Programa reformi, kao i na jačanju odnosa sa Alijansom.

 

Tokom posjete NATO sjedištu u Briselu, delegacija Ministarstva odbrane BiH je, na poziv osoblja iz Stalnog predstavništva SAD pri NATO, održala sastanak sa zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju i Zapadni Balkan Laurom K. Kuper i njenim saradnicima. Na ovom sastanku se razgovaralo o učešću pripadnika OS BiH u međunarodnim vježbama i operacijama, značaju saradnje u okviru Američko-jadranske povelje (A5), podršci SAD u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH i reformi odbrane.

 

Kuperova je posebno naglasila nabavku helikoptera kao pozitivan primjer saradnje, potvrdivši da će SAD nastaviti s pružanjem podrške BiH u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta i implementaciji Programa reformi.

 

Ministar odbrane BiH je učestvovao i na radnom ručku regionalnih ministara odbrane (Albanije, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Slovenija), kojem je domaćin bila ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska. Podžić joj je lestitao na jednoglasno ratifikovanom sporazumu o ulasku zemlje u NATO te izrazio iskrenu želju da se proces prijema ove zemlje u punopravno članstvo u NATO završi u što kraćem periodu.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *