Janjić: Dodikova politika je prošlost

Politika

– Milorad Dodik trenutno opstaje na činjenici da nema alternativu u Republici Srpskoj. On čim vikne – srpstvo je ugroženo, svi se postroje (opozicija). Kritikuju oni Dodika, ali glasaju za sve što on kaže, rekao je član Foruma za etničke odnose iz Srbije Dušan Janjić u intervjuu za Al Džaziru.

 

“Vrijeme politike Dodika je prošlo, njegova lična energija je islužena. Dodik o referendumu [odcjepljenje entiteta RS od BiH] govori još od 2011, ili koje već godine, ali ne pomjera stvari nigdje”, kaže Janjić.

 

On kaže previše se očekuje od međunarodne zajednice, previše se, kako navodi, zloupotrebljava i prebacuje odgovornost na strance.

 

Kada će Dodik otići sa političke scene?

 

“Očigledno da Mirko Šarović i opozicija nisu na nivou da mogu promijeniti stanje u Republici Srpskoj. Ako neko očekuje da će se Dodik sam skloniti, ili da neko s polja to uradi, to se neće desiti”, kaže Janjić, sociolog i hroničar socio-političkih lomova na Zapadnom Balkanu u novijoj istoriji.

 

Govoreći o odnosima Srbije sa susjednim zemljama, koju mnogi vide kao ključnog igrača u regiji, pa i odgovornom za većinu problema u Bosni i Hercegovini, zadnjih desetak godina su zaista loši, kaže Janjić i dodaje da ne vidi direktnu povezanost najnovije kriza u Bosni i Hercegovini sa predsjednikom Vučićem.

 

“Prije bih rekao da je on tu uvučen”, rekao je Janjić, dodajući da ekonomiju Srbije i svet kriminala drže lobiji iz Republike Srpske, Kosova i takozvani veliko-srpski lobi iz Crne Gore.

 

“Regija (zapadni Balkan) može se reformisati samo korak po korak”, zaključio je Janjić u intervjuu Al Džaziri.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *