Žunić: SDS i PDP napali institucije Srpske

Politika

Šef Kluba poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da su SDS i PDP danas u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gaženjem zaključaka Narodne skupštine izvršili napad na institucije Srpske.

 

Komentarišući podršku poslanika SDS-a i PDP-a da se u Predstavničkom domu BiH po hitnom postupku u proceduri nađe Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu, Žunić je istakao da je to bila prilika da se vidi šta znači zavođenje reda u pravosuđu u režiji SDS-a i PDP-a i saradnji sa SDA i ostalim bošnjačkim partijama iz Federacije BiH.

 

“(Poslanik SDS Dragan) Mektić, ponukan svojim problemima i procesima koji se vode protiv njega, po hitnom postupku pokreće smjenu (Milana) Tegeltije, a sve je zasnovano na zaključku SDA kojim se traži smjena predsjednika VSTS-a zbog toga što je porisustvovao sastanku srpskih predstavnika sa (srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom) Dodikom u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske. Jasno je da je Mektić ispoštovao zaključak SDA, a ne Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Žunić.

 

On kaže da je iznenađen postupkom predsjednika SDS-a i PDP-a Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji su prihvatili da ovaj zakon ide u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku i time mu dali ulaznicu u parlament iako su glasali za zaključke Narodne skupštine što ih obavezuje da ih se pridržavaju.

 

“Politički obračun sa Tegeltijom mogli su da obave i ranije, imali su mnogo sjednica, ali je jasno da su sada reagovali na osnovu zaključka SDA i njihovog zahtjeva da on bude smijenjen zbog toga što poštuje zaključke Narodne skupštine Republike Srpske”, naglasio je Žunić.

 

Prema njegovim riječima, preostaje da se vidi da li će predloženi zakon biti usvojen.

 

“Naša mogućnost odbrane postoji u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali to ne briše činjenicu da je ovo udar na dogovor koji smo postigli i zaključke Narodne skupštine. Jasno je da SDS i PDP u dogovoru sa SDA narušavaju jedinstvo postignuto na sjednici Narodne skupštine”, rekao je Žunić.

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata VSTS-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

 

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa “za”, 14 “protiv” i jednim uzdržanim, odnosno uz dovoljnu opštu i entitetsku većinu. Hitnost su iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović iz SDA.

 

Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

 

Borenović: A šta je sa dogovorom o Ustavnom sudu?

 

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Branislav Borenović izjavio je danas u Sarajevu da je dogovor od 17. februara u Banjaluci bio da trojicu domaćih umjesto stranih sudija u Ustavnom sudu BiH biraju Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH, na isti način kao i šest domaćih sudija, kako je Ustavom BiH i predviđeno.

 

Borenović je upitao – zašto se odustalo od tog prijedloga i zašto je SNSD prihvatio da izoluje Narodnu skupštinu Republike Srpske iz sistema odlučivanja?

 

“Moguće da je to bilo i zbog uslovljavanja HDZ-a, što je za nas neprihvatljivo”, rekao je Borenović novinarima u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma BiH.

 

On smatra da je to loše rješenje i ima elemente prenošenja nadležnosti.

 

Prema njegovim riječima, prijedlog da se izbor još trojice domaćih sudija prebacuje u Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH odluka je koja poništava i ponižava Narodnu skupštinu Republike Srpske i potpuno je suprotan dogovorenom u Banjaluci.

 

On je ocijenio da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH krše i odluku Narodne skupštine u vezi sa donošenjem odluka na nivou BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *