Osmanović: Čavara može opozvati Novalića

Politika

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH i predsjedavajući Ustavne komisije ovog doma, rekao je “Nezavisnim” da je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH taj koji može opozvati premijera, pa onda i Parlament FBiH.

 

Međutim , po njemu postavlja se pitanje koja je svrha, sem političke odgovornosti, s obzirom da će on biti u tehničkom mandatu kao i do sada dok se ne izabere nova Vlada.

 

Dodao je da premijer Novalić nema imunitet, što je “Nezavisnim” potvrdila i Novalićeva advokatica Vasvija Vidović.

 

Naime, postoji osnov sumnje da su Novalić, Fahrudin Solak, suspendovani direktor FCUZ, i Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, koji su juče uhapšeni i nakon saslušanja zadržani u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) počinili krivično djelo, potvrđeno je nezvanično “Nezavisnim”.

 

Solak, Hodžić i Novalić sinoć su uhapšeni i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su ih više časova ispitivali u vezi sa aferom nabavke 100 respiratora iz Kine, vrijednosti 10,5 miliona KM.

 

Osamdeset respiratora uvezeno je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina“ u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

 

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog afere “Respiratori”.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *