Stanić o kupovini medicinske opreme u RS

Politika

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić izjavio je danas da je karakteristično za sve javne nabavke medicinske opreme u Republici Srpskoj u doba pandemije to što su obavljane pregovarački samo sa jednim ponuđačem, bez obavještenja o javnoj nabavci.

 

On ističe da su zahvaljujući takvim postupcima ponuđači mogli postavljati cijene kako žele, što se ne bi moglo desti da je bilo više ponuđača. Prema njegovim riječima iz sistema zdravstva u Republici Srpskoj eliminisani su svi kadrovi koji bi mogli postavljati pitanja i zaustaviti radnje koje nisu u skladu sa procedurom i zakonom.

 

– Institut za javno zdravstvo je tokom pandemije korona virusa pretvoren u Institut za javne nabavke, a to je urađeno kako bi se izbjegla odgovornost viših instanci koje su stvarni donosioci odluka o spornim nabavkama – navodi se Stanićeva izjava u saopštenju iz SDS.

 

Dodaje se da je to slučaj i sa mobilnom bolnicom. Stanić je upitao kako je moguće da je donesena politička odluka o nabavci pokretne bolnice.

 

– Ako je već bila potreba, to se ne može u hitnoći nabavljati. To se moglo uraditi poslije poplava 2014. godine. Trebao se uraditi elaborat i vidjeti kakva nam je bolnica potrebna i onda se nabavka realizovati u redovnoj proceduri. Sad imamo situaciju da je nabavljena bolnica koju, čak i da je bila potrebna, nismo mogli koristiti – naveo je Stanić.

 

On je upozorio da je zabrinjavajuća visoka stopa smrtnosti oboljelih od virusa korone u Republici Srpskoj.

 

– Stopa smrtnosti oboljelih od ove bolesti u Republici Srpskoj je 7,9, a u Srbiji 2,1 odsto. To je ogromna razlika i ja sam zbog toga pozvao nadležne da izvrše analizu i utvrde šta je razlog ovakvog stanja – kaže Stanić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *