Nešić: Nema više sastanaka sa SNSD-om, rekli smo šta smo imali!

Politika

Predsjednik DNS Nenad Nešić izjavio je u emisiji “Puls” BN Televizije da ostavku na mjesto v.d. direktora JP “Putevi Republike Srpske” nije podnio pod pritiskom, ne objašnjavajući razloge zbog kojih se povukao.

 

-U tom trenutku nisam vidio pitiske. Smatrao sam da je to normalno. Niko, pa ni ja nije rođen sa funkcijama. U RS je pogrešna percepcija, priča se samo o funkcijama, a ne o programima. Kada sam podnio ostaku i prošao Banjalukom, više mi je građana prišlo nego što ima funkcionera u Srpskoj, rekao je Nešić.

 

Govoreći o tome šta je prethodilo ostavci, Nešić je rekao da “ono što se desilo iza zatvorenih vrata, treba tamo da ostane”.

 

Nešić je nedvosmisleno potvrdio da DNS istupa iz koalicije na nivou RS i BiH i da su svi članovi Predsjedništva stranke glasali za takvu oduku, uključujući sve poslanike DNS u Narodnoj skupštini i ministre u Vladi Srpske.

 

Govoreći o današnjem sastanku delegacija DNS i SNSD, on je rekao da to nije prvi, a ni posljednji razgovor sa Miloradom Dodikom, koji je srpski član Predsjedništva. Međutim, poručio je da više neće biti sastanaka na nivou DNS-SNSD jer su jedni dugima rekli sve što su imali.

 

– Mi smo danas imali korektan razgovor gdje smo rekli šta je problem, da ne možemo da pređemo preko nekih stvari, da želimo da vodimo politiku DNS. (…) Ako krenemo od 2018. nakon opštih izbora kada je DNS uložio 100.000 glasova u pobjedu predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Dobili smo zauzvrat da je došlo do cijepanja DNS, da su četiri poslanika napustila DNS, rekao je Nešić.

 

Lider DNS potom je izjavio da on poštuje koaliciju tri strake u RS, koju su činile DNS, SNSD i SP, ali da se ne vidi u koaliciji u kojoj se nalaze “instant partije”.

 

– Mislim prije svega na one koje su nastale od DNS. Ukrali su mandate DNS. Nisu samostalno nastupali. Ne želim da budem u takvom društvu, oni nisu dobili podršku naroda na izborima, poručio je Nešić.

 

Mada izlaskom DNS vlasti, srpski član Predsjedišva BiH gubi dvotrećinsku podršku u parlamentu Srpske, Nešić je obećao da će DNS i dalje da stane uz većinu, u slučaju da Dodik bude preglasan u Predsjedništvu.

 

-Uvijek ćemo podržati veto, ako se tim štite interesi RS. Nećemo podržati preglasavanje srpskog naroda ni prenos nadležnosti na nivo BiH, bez obira ko bio naš član Predsjeništva BiH. Jedini smo bili protiv ukidanja VRS i protiv jedinstvenog PDV sistema, a to su podržali i SDS, i SNSD, i PDP – rekao je Nešić.

 

Poručio je da će svi u DNS, koji ne budu poštovali stav vrha stranke, biti sankcionisani.

 

– Ako je tačno da je Gradski odbor DNS Banjaluka otkazao poslušnost Predsjedništvu stranke, evo sa ovog mjesta poručujem da će Gradski odbor da bude raspušten, bez obzira što smo u predizbornom procesu ,  istakao je Nešić.

 

Govoreći o pozivu na saslušanju u MUP RS, Nešić je rekao da “Putevi RS” nisu jednako direktor i da je sve njegove odluke odobravala Vlada RS, Nadzorni odbor i uprava preduzeća.

 

-Uvijek ću se odazvati na pozive institucija. Koliko god je Republika Srpska Dodikova ili bilo čija druga, toliko je i moja. Ovo je moja kuća. Kakav bih ja to je komandat bio ako bih se krio iza svojih vojnika. Dao sam glavu, pa šta? Živ sam, rekao je Nešić.

 

Pozvao je opoziciju da podrži neke od kandidata DNS, poput Prijedora, gdje, kako je ustvrdio, opozicioni kandidat nema šansu da pobijedi.

 

Nešić je otkrio da je prije sjednice Predsjedništva DNS imao sastanak sa bivšim liderom stranke Markom Pavićem.

 

-Pavić potpuno podržava odluku Predsjedništva DNS, tvrdi Nešić.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *