Za obnovu rodne kuće Branka Ćopića 100.000 KM

Kultura

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 100.000 KM za prvu fazu radova na obnovi rodne kuće književnika Branka Ćopića, rekla je danas u Hašanima pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković i najavila početak obnove.

 

Prema njenim riječima, nakon sprovedenih postupaka javne nabake i ostalih procedura počeće radovi, a izgradnja će biti završena iduće godine.

 

“Iduće godine nastavljamo jer nakon što se izgradi, kuću treba i opremiti. Prema mišljenju Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, ono što je do sada urađeno zadovoljava i radovi će biti nastavljeni po projektu. Biće urađeno sve što je predviđeno projektom da bi replika bila identična kako Ćopić i zaslužuje”, navela je Đakovićeva.

 

Ona je podsjetila da su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture u martu posjetili Hašane i od načelnika opštine saznali da gradnja nije završena.

 

“Ministarstvo prosvjete i kulture se zauzelo da pokrene ponovo tu proceduru, da se podigne na institucionalni nivo i da ministarstvo i Vlada Republike Srpske stanu iza toga”, rekla je ona.

 

Prema njenim riječima, Ministarstvo je uzelo projekat i angažovalo Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa koji će biti nadzor nad izvođenjem radova.

 

“U pitanju su specifični radovi koji podrazumijevaju poseban način gradnje kako bi se sačuvala identičnost”, rekla je ona.

 

Đakovićeva je ocijenila da književnik Branko Ćopić nije bio cijenjen koliko zaslužuje ni za života ni nakon smrti. “Moramo da mu vratimo ugled koji zaslužuje, a prvi korak biće obnova rodne kuće”, rekla je ona.

 

Đakovićeva je danas u Hašanima prisustvovala manifestcaiji “Ćopićevim stazama djetinjstva” koju organizuju opština Krupa na Uni i Fondacija Branko Ćopić iz Banjaluke. Ona je prisustvovala i prijemu koji je povodom ovog kulturnog događaja organizoavo načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

 

Izgradnja replike rodne kuće Branka Ćopića počela je 24. novembra 2017. godine i nakon izvršenih zemljanih radova je prekinuta.

 

U avgustu prošle godine sazidane su podrumske prostorije, a u decembru su isporučeni dijelovi za drvenu konstrukciju koji još nisu ugrađeni. Donatorska sredstva od 26.000 evra te radove obezbijedila je Ambasada Azerbejdžana.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *