CRNA GORA
Za EU promjena vlasti je dobar znak

Region

Poslanik Evropskog parlamenta i član parlamentarnog odbora za Crnu Goru Paulo Ranžel ocijenio je da je dobar znak to što je u Crnoj Gori došlo do promjene vlasti.

On je poručio da nova vlada treba da bude neutralna u religijskom smislu i da održi međuvjerski sklad.

 

Ranžel je za TVCG rekao da je Crna Gora sposobna da bude prva zemlja zapadnog Balkana koja će se pridružiti Evropskoj uniji, ukoliko, kako je naveo, nova vlada bude spremna na kompromise i ispunjavanje međunarodnih obaveza s NATO-om i Evropskom unijom, prenosi CDM.

 

“To će biti vodeći primjer svim balkanskim zemljama, i ukoliko vlada bude sporobna na kompromise, ispunjavanje međunarodnih obaveza, vjerujem da će ovi izbori biti inspirativni, jer ovog puta nije bilo državnog udara, a izlaznost je bila velika uprkos virusu korona”, ukazao je Ranžel.

 

On je dodao da se nada da će tri partije, koje čine novu većinu, promovisati dijalog s opozicijom – bivšom većinom, kao i s manjinama, Hrvatima, Bosnjacima i Albancima.

 

Ranžel, koji je potpredsjednik Evropske narodne partije, najjače stranke u Evropskom parlamentu, dodao je da je nastavak puta integracije Crne Gore u EU najvažniji zadatak nove većine.

 

“Veoma je dobar znak što je u Crnoj Gori došlo do promjene vlasti, ne zato što imam nešto protiv prethodne većine, već sasvim suprotno. Ja sam potpredsjednik Evropske narodne partije i jedina stranka iz Crne Gore koja je naša članica je Bošnjačka partija koja je dio bivše većine. Mislim da je za evropske ambicije Crne Gore veoma važno da se pokaže da je moguće promijeniti dominantne snage u vladi, jer je to demokratija – sposobnost da imate jednu većinu i da je zamijenite nakon četiri, osam ili deset godina”, rekao je Ranžel.

 

Na pitanje kako komentariše napad na prostorije Islamske zajednice i poruke mržnje, Ranžel kaže da nova vlada mora da zadrži vjersku neutralnost i omogući intenzivan i konstuktivan dijalog sa svima.

 

On je istakao da je Crna Gora prepoznata na Balkanu po toleranciji i mirnim i konstruktivnim odnosima među zajednicama što, kako je naglasio, ne smije da bude uništeno.

 

Ranžel je rekao da Crna Gora mora da poštuje vjerska uvjerenja, političke stavove i etničke zajednice, navodeći da je to “crvena linija” koja mora da se poštuje.

 

Upitan da prokomentariše angažovanost Srpske pravoslavne crkve tokom kampanje, Ranžel je rekao da crvena linija mora da postoji i u učešću vjerskih zajednica u politici.

 

Kako je naveo, miješanje politike i religije je uvijek loše, ali to ne znači da ljudi koji pripadaju crkvi, posebno koji nisu sveštenci, nemaju pravo da izraze svoje mišljenje i politički stav.

 

“Smatram da vjerski problem koji je nastao početkom godine sa svim kontroverzama nije teško riješiti, jer obje strane imaju donekle pravo. Jasno je pravo imati autekaflnu crkvu, ali je takođe jasno da morate da poštujete prava imovine crkava koje su već bile tu”, naglasio je Ranžel.

 

On smatra i da crkveno pitanje treba što prije da bude tema aktivnog dijaloga u kome je važno postići srednje rješenje.

 

“To pitanje ima negativan potencijal. Ne mislim da je situacija trenutno loša, ali treba da budemo pažljivi da poštujemo prava i stvaramo nove prilike. U svakoj državi crkva treba da plaća poreze, da registruje zaposlene što ne znači da nemaju pravo na spostvene posjede koje su imali vijekovima”, naglasio je Ranžel.

 

On je dodao da od nove većine očekuje velikodušnost i otvorenost ka opoziciji i partnerima iz vjerskih i drugih zajednica, kako se ne bi dodatno polarozovalo društvo i stvarili novi problemi, koji bi, upozorio je, mogli da budu velika prepreka za pridruženje Crne Gore Evropskoj uniji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *