Ajfelova kula zaštićena metalnom ogradom i staklenim zidom

Svijet

Da bi Ajfelova kula bila bezbjednija, oko čuvenog simbola francuske prestonice postavljeni su zid od stakla otporan na metke i metalna ograda, a radovi će konačno biti završeni za mjesec dana, izjavio je danas predsednik Društva za korišćenje Ajfelove kule Bernar Godijer.

Inače, radovi na obezbjeđivanju ove pariske znamenitosti u slučaju terorističke prijetnje počeli su 2017. godine.

“Jedan od dva bezbjednosna stuba je staklena ograda od 6,5 centimetara debljine”, rekao je Godijer prilikom današnjeg obilaska gradilišta zajedno sa novinarima, prenosi francuska televizija BFM.

Prema njegovim riječima, stakleni zid je “čvrst, otporan na sve udarce i pruža apsolutnu bezbjednost” u slučaju ispaljivanja metaka, rekao je Godijer.

Zaštitni zid je, objašnjava on, napravljen u konsultacijama sa policijom kako bi se pronašli najbolji načini da se zagarantuje bezbjednost, uključujući eventualne nalete automobilom.

Staklena ograda je visoka tri metra, a štitiće toranj duž Keja Branli i Avenije Gistava Ajfela.

Sa druge dve strane, duž bočnih vrtova koji su od sada dio pojasa oko Ajfelovog tornja, postavljene su metalne ograde.

“Za ogradu je karakteristično to što ima oblik konstrukcije Ajfelove kule, što je rezultat inspiracije prvobitnim crtežom Gistava Ajfela”, rekao je Alen Dima, tehnički direktor Društva za korišćenje Ajfelove kule.

Metalnu ogradu, visoku 3,24 metra, dizajnirao je austrijski arhitekta Ditmar Fajhtinger, koji je već dizajnirao neke pješačke mostove u Parizu.

Kada prođu kroz ogradu, posetioci će do tornja doći kroz vrt, površine dva hektara, u čijem su sastavu i dva jezera, “što će doživljaj učiniti prijatnijim i romantičnijim”, rekao je Godijer, uz napomenu da će ulazak u vrt ostati besplatan.

Godijer navodi da, i pored radova na obezbjeđivanju tornja, broj posjetilaca nije smanjen.

On se nada da će čuvenu kulu posjetiti između šest i sedam miliona ljudi do kraja ove godine.

Obezbjeđivanje Ajfelove kule koštalo je oko 35 miliona evra, a inače je deo plana reorganizacije ukupne vrijednosti 300 miliona evra, koji uglavnom treba da bude realizovan do Olimpijskih igara 2024. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *