EUROJUST sumnjiči 49 osoba za utaju 84 miliona evra

Svijet

Za poreznu prevaru u iznosu od 84 miliona evra Agencija za pravosudnu saradnju Evropske unije (EUROJUST) sumnjiči 49 državljana Italije i Slovenije.

 

Prema podacima ove Agencije, fiktivnim transakcijama između šest preduzeća u ukupnoj vrijednosti od 500 miliona evra, osumnjičeni su zadržali 84 miliona evra na štetu prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV) budžeta Italije.

 

– Uz pomoć EUROJUST, italijanske vlasti zaplijenile su 84 miliona evra nakon što su razotkrili sistem prevare sa PDV koji uključuje marketing tehnoloških i kompjuterskih proizvoda u italijanskoj regiji Campania – saopšteno je iz EUROJUST.

 

Za potrebe poreske prevare, prema navodima EUROJUST, osumnjičeni su osnivali i fiktivna preduzeća, a u istrazi su korištene mjere tajnog praćenja, prisluškivanja telefona i ishođenja dvaju evropskih istražnih naloga kako bi se omogućilo transnacionalno prikupljanje dokaza.

 

Osim Italije i Slovenije, koje se povodom ove akcije nisu službeno oglasile, istraga je obuhvatila i Estoniju u kojoj je osnivan dio fiktivnih firmi. Agencija EU posebnu zahvalnost za uspjeh akcije odaje uredu javnog tužioca u Napulju, sjedištu Campanije.

 

Podsjetimo, u prethodnoj akciji otkrivanja transnacionalnih poreznih prevara unutar EU, EUROJUST je 12. juna ove godine objavio zaplijenu dva miliona evra utajenih u transakcijama trgovaca alkoholnim pićima, takođe kroz izbjegavanje plaćanja PDV.

 

Utaja je otkrivena nakon provedene istrage u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Španiji i Rumuniji, a uhapšeno je 18 osoba.

 

I u slučaju raskrinkavanja fiktivnih transakcija alkoholnim pićama radilo se o malim i(li) fiktivnim firmama osnovanim za prevaru, no osumnjičen je i proizvođač alkoholnih pića iz Njemačke čije ime EUROJUST nije otkrio, piše Jutarnji.hr.

 

Osim Agencija za pravosudnu saradnju Evropske unije u ovoj akciji učestvovale su i italijanske vlasti te Državno tužilaštvo Slovenije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *