Grčka vlada ukinula “fakultetski azil”

Svijet

Grčki parlamentarci su ovog četvrtka odbacili zakonsku regulativu prema kojoj su fakulteti bili zone u koje policija nije mogla da ulazi.

 

Vlasti su ovaj potez objasnile kao borbu protiv bezakonja, međutim, kritičari tvrde da predstavlja suzbijanje demokratije, piše Rojters.

 

Ovo je jedan od prvih poteza nove konzervativne vlade koju predvodi stranka Nova Demokratija, navodi hrvatski Indeks. Premijer Kirjakos Micotakis jako se zalagao za ukidanje ove zakonske regulative s objašnjenjem da će doprinijeti javnoj sigurnosti.

 

“Ne želimo policiju na fakultetima. Međutim, želimo da se riješimo grupacija koje nadziru život studenata”, rekao je Micotakis u grčkom parlamentu aludirajući na anarhiste.

 

Konzervativci već dugo tvrde da je ideja o fakultetima kao utočištima odavno izgubila svoj smisao i da je zloupotrebljavaju kriminalci, kao i da se brojni univerzitetski profesori žale na nasilje i dilovanje droge na otvorenom i bez skrivanja.

 

Micotakis je dodao i da studenti tokom svog školovanja na fakultetima imaju priliku da vide kako te prostore kontrolišu različite grupe povezane s drogom, a da se fakultetski podrumi koriste za proizvodnju molotovljevih koktela.

 

Fakultetski azil je istorijsko naslijeđe čiji uzroci leže u vladavini diktatora Papadopulosa. Policija je tada često obilazila fakultete pa su studenti 1973. godine digli bunu protiv njegovog režima.

 

On im je odgovorio tako što je poslao tenkove na demonstrante i tom prilikom je poginulo mnogo studenata. Otkako je Papadopulos svrgnut, policija nema pravo pristupa fakultetima. Prema zakonu koji datira iz 1982. godine, a tokom vremena je bio opozivan i ponovno stavljan na snagu od strane različitih vlada, grčki fakulteti bili su izvan kontrole policije.

 

Bivši premijer i današnji glavni vođa opozicije Aleksis Cipras rekao je kako je ovo pokušaj potkopavanja grčkih državnih fakulteta.

 

“Nova demokratija je oduvijek slijedila taj pravac postupnog privatizovanja fakulteta, potkopavanja socijalne pomoći i istraživanja”, rekao je Cipras.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *