Glavni epidemiolog britanske vlade podnio ostavku zbog kršenja mjera

Svijet

Savjetnik britanske vlade, epidemiolog Nil Ferguson, podnio je ostavku nakon što je prekršio pravila izolacije i sastajao se sa svojom emotivnom partnerkom.

 

Profesor Ferguson, koji je savjetovao Borisa Džonsona da uvede mjere karantina i “držao predavanje” građanima da moraju da poštuju stroge mjere socijalne izolacije, podnio je ostavku na poziciju savjetnika jer je dozvolio svojoj emotivnoj partnerki, koja je, inače, udata, da ga posjećuje u njegovom domu, piše britanski Telegraf.

 

Ona je do njega putovala sa drugog kraja grada.

 

U izjavi povodom ostavke, vodeći epidemiolog sa londonskog Imperijal koledža rekao je da je napravio “grešku u procjeni”.

 

“Prihvatam da sam napravio grešku u procjeni i da sam pogrešno postupio. Zato sam odstupio iz SAGE. Ponašao sam se tako u uvjerenju da sam imun, pošto sam nakon što sam pozitivno testiran na virus korona bio potpuno izolovan skoro dvije nedjelje. Duboko žalim zbog bilo kakvog podrivanja jasnih poruka da je fizičko distanciranje stalno potrebno za kontrolu ove razorne epidemije. Vladine smjernice su nedvosmislene i postoje tu da nas zaštite sve”, rekao je Ferguson.

 

Njegova ostavka predstavlja udarac za vladu i ministre kojima pomaže oko pandemije COVID-19.

 

On je postao jedan od najistaknutijih članova SAGE, a sredinom marta je upozorio da bi 250.000 ljudi moglo umrijeti ako Velika Britanija ne primijeni mjere fizičke distance između ljudi, navodi Sky news.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *