NY TIMES O AFERI "POTKIVANJE"
Vijest o Milanu Tegeltiji obišla cijeli svijet

Aktuelno Društvo

Vijest o aferi “Potkivanje” u koju je umiješan Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a obišla je svijet, a o ovom slučaju pisao je i New York Times.

 

“Bosanci su protestovali u srijedu ispred pravosudnih institucija nakon što je u javnost dospio snimak na kojem se vidi prvi čovjek VSTS-a Milan Tegeltija kako po svemu sudeći uzima mito i to preko posrednika koji je policajac”, započinje tekst NYT.

 

Napomenuli su u Timesu da se u Sarajevu skupilo nekoliko stotina građana i da su tražili ostavku Milana Tegeltije, ali i kompletnog VSTS-a. Opisan je susret Milana Tegeltije i Nermina Aleševića kojem je posredovao policajac Marko Pandža.

 

“Tegeltija je snimljen kako pita biznismena da imenuje tužioca i kako obećava da će ‘pogledati’ slučaj”, piše NY Times.

 

Opisan je i razgovor Pandže i Aleševića nakon susreta sa Tegeltijom kada je biznismen dao 2.000 KM policajcu Pandži.

 

“I dok je Tužilaštvo BiH otvorilo slučaj, postoji sumnja da će sudije i tužioci voditi slučaj nepristrasno, s obzirom na to da njihovi poslovi ovise o Tegeltiji”, navodi Times.

 

Times navodi kako je VSTS osnovan 2004. godine pod supervizijom Međunarodne zajednice, a njegov posao je da u izuzetno koruptivnoj zemlji održi profesionalan pravosudni sistem koji neće biti pod utjecajem politike. Ipak javnost sumnja da je pravosuđe u BiH po uticajem politike, posebno nakon nedavnih odgoda imenovanje tužioca, kao i ubrzanog imenovanja onih koji su bliski određenim političkim opcijama.

 

Napomenuto je i da su diplomate u Bosni i Hercegovini uputile pismo u kojem je izražena zabrinutost zbog navedenih dešavanja.

 

 

Radiosarajevo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *