Govedarica: Režimski upljuvci u službi Dodika

Aktuelno

Režim nikada nije bio slabiji, ali djeluje da je nepobjediv samo iz jednog razloga. Zato što je opozicija desetkovana od strane režima, a o režimskim upljuvcima za sada ne bih govorio, jer i tome dolazi kraj – poručio je Govedarica.

 

Donedavni predsjednik SDS-a Vukota Govedarica u razgovoru za BN TV kaže da Milorad Dodik uživa da se bori za interese zvaničnog Zagreba.

 

“Ako smijem da primijetim, zašto neka međunarodna arbitraža ne bi donijela presudu i saopštila ko je u pravu oko Pelješkog mosta, BiH ili Hrvatska? Zašto je srpskom članu Predsjedništva BiH toliko stalo da međunarodna arbitraža ne utvrdi ko je u pravu? Tu dobijamo odgovor na pitanje za čije interese je Dodik igrao. Da ne govorim o tome da je napravljen ozbiljan presedan i da je opasno da se Republika Srpska miješa u unutrašnja pitanja Federacije BiH”, kazao je Govedarica, komentarišući posljednju posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Prema njegovim riječima, skupštinska rasprava je pokazala primitivizam i podaništvo, a nikako vitalni interes Republike Srpske.

 

“Dodik uživa da se bori za interese zvaničnog Zagreba, I, kao što je svojevremeno obradovao hrvatsku javnost, kada je predao arhivsku građu iz Jasenovca, tako je pobrao simpatije i ovoga puta. Drugo je pitanje da li on ima lične koristi od takvog djelovanja a iskren da budem, ne bi me iznenadilo. Ono što, nažalost, deprimira jeste njegov primitivizam u Narodnoj skupštini”, kazao je Govedarica.

 

Ako se prisjetimo znamenitih Srba iz prošlosti koji su vodili srpski narod, vidjećemo, kaže on, da ovako lošeg još nismo imali.

 

“Ali, što bi rekao jedan od umnijih Srba, postali smo kao luda djeca, svako nam može biti i otac i vođa“. Nažalost, to je naša tužna realnost. Od naroda čijoj se kulturi divila sva Evropa pali smo na niske grane i izgleda da moramo pasti kao narod na samo dno da bi imali šansu da se podignemo”, kazao je Govedarica.

 

Sa žaljenjem konstatuje i podaništvo, što nekim opozicionarima takva uloga, izgleda, odgovara.

 

“Ako mislimo na narod koji je na rubu egzistencije i koji vidi samo perspektivu kako napustiti Republiku Srpsku, takve navike opozicija će morati da promijeni. Režim nikada nije bio slabiji, ali djeluje da je nepobjediv samo iz jednog razloga. Zato što je opozicija desetkovana od strane režima, a o režimskim upljuvcima, za sada, ne bih govorio”, kazao je Govedarica.

 

Kako Dodiku ne polazi za rukom da formira Savjet ministara, Govedarica odgovara:

 

“On je nepouzdan partner. Ne postoji njegov partner koji nije bio prevaren najmanje jedanput. U stvari, nije problem u njemu, već u onim partijama koje mu dopuštaju da ih vara. SDS je sa SNSD-om na državnom nivou 2011. godine napravio Savjet ministara, ali nas je odmah poslije lokalnih izbora 2012.godine istjerao i razvalio jedinstven nastup koji smo bili postigli. Njegova politička filozofija glasi: Kada treba na napraviš ličnu ili stranačku korist, ne mari koliku štetu ćeš napraviti narodu i Republici Srpskoj”.

 

Donedavni predsjednik SDS-a kaže da ima dosta primjera kakve štete je Dodik napravio i svojim aktuelnim koalicionim partnerima sa kojima je formirao Vladu Republike Srpske.

 

“DNS je ponizio do krajnjih granica! Izgovor mu je bio da su radili za mene na izborima, sto je notorna laž! Socijaliste ponižava gdke stigne, ali daleko od očiju javnosti! Ali, prije ili kasnije, takve stvari se obiju o glavu svakome, pa će i njemu. To ga je za početak dočekalo u Sarajevu, jer je sve ono što je dogovorio svojevremeno sa svojim potencijalnim partnerima slagao i izvrdao. Tako se na kraju postavlja pitanje, dokle će da ga trpe i partneri u Republici Srpskoj. Neki od njih zaista nemaju razloga”, kazao je Govedarica.

 

Na pitanje da li će SDS napraviti Savjet ministara, Govedarica kaže da onaj ko misli da ćemo sjediti i plakati za Dodikom, zato on u mandatu predsjedavajućeg Predsjedništva nije napravio Savjet ministara BiH, taj se vara.

 

“SDS i PDP su na proteklim izborima za nivo Parlamentarne skupštine napravili 250 hiljada, a SNSD 260 hiljada glasova. Zašto bi to SNSD bio legitimniji predstavnik Srba od nas? Koji to kantar može izvagati? Ako to vagate kantarom režimskih medija i Dodikovih partijskih ulizica, kao i naručenih, nazovimo ih analitičarima, onda ćete tamo svašta čuti. Ali to mene uopšte ne dotiče. I ranije sam govorio i opet ću ponoviti, da su SDS-ovi ministri bili na visini zadatka i da su na jedan odgovoran način branili interese Republike Srpske i isto tako postizali rezultate za Bosnu i Hercegovinu, a ona je i srpska koliko i bošnjačka i hrvatska”.

 

– Ne treba i ne smiju Srbi lako da se odreknu BiH i ako tako postavimo stvari, uvažavajući i sve ostalo, zasto gospodin Šarović ne bi mogao da bude predsjedavajući Savjeta ministara – konstatuje Govedarica.

 

Zašto je odustao od kandidature za predsjednika SDS-a, uprkos velikoj podršci u korist Mirka Šaroića, objašnjava da mu je bilo potrebno samo dva dana po završetku parlamentarnih izbora da shvati kakva je sudbina namijenjena i njemu i Srpskoj demokratskoj stranci.

 

“SDS je trebalo da bude stavljen u službu vladajućeg režima i da ga amnestira od svih decenijskih zloupotreba, a sa takvom podrškom Milorad Dodik je mogao postati nepogrešivi otac nacije. Nisam imao potrebu da SNSD amnestiram za sve zloupotrebe, a još manje da od „lažnog cara Šćepana malog“ pravim srpskog Ataturka i lako sam odredio kojim putem SDS treba da ide. U takvom djelovanju imao sam podršku Šarovića koji je imao identične poglede na teško stanje u kojem se našla stranka”.

 

Kaže da mu je bilo jasno da je njegov primarni zadatak bio ne da ostane na čelu stranke, već da spasava SDS zajedno sa zdravim snagama, unutar stranke, od političke proždrljivosti Milorada Dodika i njegovih hijena.

 

“S druge strane, gospodin Šarović je čovjek iza koga stoje rezultati i veliko iskustvo. Autoritet i integritet koji prevazilazi unutarstranačke okvire. I sve sam to otvoreno govorio na sjednicama stranačkih organa i pozivao da se okupimo svi oko ličnosti koja se zove Mirko Šarović. Žao mi je što me neke moje stranačke kolege nisu shvatile malo ozbiljnije”, kaže donedavni predsjednik SDS-a.

 

Upitan hoće li biti zamjenik predsjednika SDS-a, Govedarica kaže da je to odluka predsjednika stranke.

 

“Bio sam predsjednik stranke skoro tri godine i shvatio sam da novom predsjedniku, ma ko on bio, treba novi statut stranke koji će mu dati više i snage i autoriteta. Zahvaljujem se delegatima skupštine stranke koji su dali podršku izmjenama i dopunama statuta, i pored toga što je postojala ozbiljna opstukcija da se predložene izmjene ne usvoje. Ako pitate zašto ovo kažem, odgovoriću vrlo direktno. Ne znam kako je to u drugim strankama ali u SDS-u postoje ljudi koji ne vole da predsjednik bude kreator, već njihov zarobljenik.”

 

Navodeći da se borio za statut kojim će predsjednik stranke predlagati svoje saradnike, tim sa kojim će pokazati sopstvenu kreativnost koju niko neće moći baš tako lako da sputava.

 

“Ako neko misli da sam sa predsjednikom Šarovićem ranije napravio dogovor, taj je u krivu. Ja ne pripadam onoj sorti političara koji su naučili da tri glavice kupusa mijenjaju za vreću paprika. Prema tome, to će biti odluka predsjednika stranke, a ja sam spreman da zajednički radimo za svenarodnu pobjedu, ne gledajući koja mi je funkcija u stranci”, kazao je Govedarica u razgovoru za BN TV.

 

rtvbn.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *