Danas sjednica o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH

Aktuelno

Postoji mogućnost da za danas zakazana sjednica Predsjedništva BiH o mandataru za sastav Savjeta ministara bude odgođena, i to u posljednji čas, tvrde izvori Srpskainfo.

 

Kao što je poznato, vanrednu sjednicu tražio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što su SIPA i CIK BiH završile provjeru kandidata za predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju.

 

Izvori Srpskainfo bliski predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću tvrde da je Dodik, uz zahtjev za vanrednu sjednicu, prije nekoliko dana izričito tražio da se na sjednici glasa o Tegeltiji. Ovakvo Dodikovo insistiranje je u najmanju ruku čudno, jer dolazi u trenutku kada su Komšić i Džaferović poručili da neće glasati za Tegeltiju sve dok Dodik ne glasa za slanje tzv. godišnjeg nacionalnog programa ANP u NATO.

 

Pošto je Dodik i dalje protiv, stvari su jasne – glasanje o Tegeltiji znači da on nema podršku i time bi danas definitivno bio precrtan kao kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara

.

Saznajemo da Komšić i Šefik Džaferović ne namjeravaju da na sjednici budu uzdržani, već da namjeravaju da glasaju protiv.

 

Pošto i Dodik sve to zna, postavlja se pitanje koji su mu motivi. Izvori Srpskainfo tvrde da su narušeni odnosi u SNSD jedan od razloga i da Dodik navodno na ovaj način želi da preko Tegeltije „disciplinuje“ i ostale članove SNSD, koji se ne slažu sa njegovom politikom.

 

Mediji su već objavili da se Tegeltija zamjerio Dodiku tako što, mimo njegove volje, krči sebi put za upravljanje „Aluminom“, fabrikom oko koje se otimaju bar tri političko-finansijska klana u RS.

 

– Pregovori njih dvojice još traju. Ako Tegeltija pristane da odustane od „Alumine“, postoji mogućnost da Dodik u zadnji čas zatraži odgađanje vanredne sjednice Predsjedništva, čime bi ga ostavio u igri za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ali, ako nagodbe ne bude, Tegeltija će biti politički pokopan na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH – tvrdi naš izvor.

Zamjena

 

Kako tvrde sagovornici Srpskainfo, bivši ministar finansija, a sada poslanik u NS RS Zoran Tegeltija, spada među brojne funkcionere SNSD koji su nezadovoljni Dodikovom politikom nakon odlaska u Sarajevo.

 

Međutim, Dodik uz sebe i dalje ima brojne funkcionere, mađu kojima je i šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac.

 

On se pominje kao jedan od kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara ukoliko Tegeltija definitivno otpadne, a Dodik i dalje ostane u institucijama BiH. Inače, Košarac je trenutno neformalni kandidat za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *