Gužve na granici BiH zbog nedostatka obrazaca EUR 1

Aktuelno BIH

Preduzeća iz BiH, koja izvoze robe u EU ovih dana su se našla u problemu jer na carinskim ispostavama nema obrazaca EUR 1, kojima se dokazuje porijeklo robe. Kamioni sa robom čekaju na transport, a iz UIO BiH tvrde da će obrazaca biti i da je problem nastao jer su dva ponuđača odustala od tendera za štampanje obrazaca.

 

Iz UIO BiH tvrde da u Upravi na zalihama ima još odredjena količina obrazaca EUR 1, oko 1.200 komada, i da će oni tokom sedmice biti raspoređeni na lokacije u po carinskim ispostavama gdje su obrasci EUR 1 trenurno najpotrebniji.

 

– UIO je ranije i na vrijeme raspisala tender za nabavku novih količina obrazaca EUR 1, provedena je procedura u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Pristigle su tri ponude. Kada je postupak završen i kada su rangirani ponuđači, te kada je trebalo potpisati ugovor sa pevorangiranim dobavljačem na tenderu, ta firma je odustala, pravdajući to da ne moze potpisati ugovor jer su cijene koje su ponudili sada male, s obzirom na brojna poskupljenja koja su se desila u zadnje vrijeme. Nakon toga je UIO željela potpisati ugovor sa drugoplasiranom kompanijom na tenderu, ali je i ta kompanija odustala od potpisivanja ugovora iz istih razloga. Treća ponuda koja je pristigla nije bila kvalifikovana i nije se uopšte mogla uzeti u razmatranje. Nakon toga UIO je odmah raspisala novi tender, a otvaranje ponuda u skladu sa zakonskim rokovima je 30. maja 2022. godine. Nadamo se da ćemo tada imati ponuđača koji će ispunjavati uslove i željeti da potpiše ugovor sa UIO za nabavku obrazaca EUR 1, saopšteno je iz UIO BiH.

 

U svakpm slucaju UIO će biti narednih dana u kontaktu i sa Agencijim za javne nabavke BiH, kako bi se iznašlo valjano zakonsko rjesenje u slučaju hitne potrebe za nabavkom novih količina obrazaca EUR 1, što bi osiguralo da privrednici iz BiH ne ostanu bez ovih obrazaca, rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

 

On je dodao da ovo moze biti i poziv privrednicima koji još uvijek nisu postali ovlašteni izvoznici, da podnesu zahtjev kod UIO i da dobiju taj status, jer će tada moci izjavama na svojim fakturama potvrditi da je riječ o robi s porijeklom iz BiH, bez potrebe korištenja obrazaca EUR 1.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *