PRVI PRES CIK BiH NAKON IZBORA
Arnautović: Biračkim odborima bilo važnije da izvještavaju stranke

Aktuelno BIH

CIK je izdao naredbe za otvaranje vreća u više od 60 gradova i opština. Rok za izvršenje te naredbe je istekao u srijedu u ponoć koji nije ispoštovalo 11 izbornih komisija. Prema 11 IOK/GIK uputili smo ponovo naredbu da odmah dostave rezultate sa biračkih mjesta, pa čak i sa onih koji nisu validirani i da će njihova validacija biti izvršena u Glavnom centru za brojanje”, kazao je Arnautović.

 

On je kazao da su birački odbori sa biračkih mjesta na koje se odnose naredbe CIK-a pogrešno pakovali izborni materijal.

 

“Kao nikad prije za ove izbore je dat značaj na edukaciji. Bilo ko se mogao obučiti samo da je pogledao video-materijal. Problem je u tome što političke stranke imenuju biračke odbore. Najvažnije im je bilo da izvještavaju stranku koja ih je predložila, a ne IOK/GIK. Dok politički subjekti budu imali monopol za sastav biračkih odbora imat ćemo ovakvu situaciju. CIK je tražio da se promijeni način imenovanja biračkih odbora. Naša inicijativa nije čak ni razmatrana”, kazao je Arnautović.

 

Takođe, govorio je i o prijedlogu CIK-a za uvođenje skenera i brzog transfera rezultata, ali da CIK nije zakonodavac.

 

“Kritičari koji kritikuju CIK-u moraju znati da mi ne možemo uvoditi nove tehnolgije bez odluke Parlamenta. Mi nismo zakonodavac”, dodao je.

 

Arnautović je kazao da još uvijek nije moguće ulagati prigovore za ponovno brojanje glasova ili ponavljanje izbora.

 

Putem pošte preuzeto je 44.038 pošiljki te će se ti glasovi brojati samo ako na koverti nije datum stariji od 2. oktobra.

 

Hadžiabdić: Tražiću da se otvore sva sporna biračka mjesta

 

Irena Hadžiabdić, članica Centralna izborne komisije BiH, na konferenciji za medije je rekla da je sumnjivo kada je neko u “mrtvoj trci” za pobjedu, a na nekom biračkom mjestu ima nula glasova.

 

– Vezano za poništenje izbora zakon je vrlo jasno propisao uslove kada se izbori poništavaju. Mi ćemo jasno sagledavati da li ima tih uslova. Sve ono gdje je kandidat umalo pobijedio, ima nula glasova, naravno da je to sumnjivo.

 

Naravno da ću tražiti da po službenoj dužnosti otvorimo sva ta biračka mjesta, pa tek onda kada sve sagledamo, da li smo imali informaciju da je na tom mjestu bila trgovina biračkih odbora, gdje nismo imali dokaze, a jesmo sumnje, gdje nismo imali elemenata za donošenje sankcije, da li smo imali primjedbe u zapisniku, da li je bilo previše osoba koje su pri glasanju koristile pomoć druge osobe, da li je neko od domaćih posmatrača stavljao iste primjedbe koje se sada ističu u primjedbi političkog subjekta, da li je obrazac sa rezultatima prepravljan i nečitak – kazala je Hadžiabdić.

 

Kaže da kada se to sve stavi u kontekst i uzme izvještaj supervizora za svako biračko mjesto i da li je neko ko je umalo pobijedio i u uskoj trci sada ima nula glasova onda se dobije kompletna slika.

 

– Tek tada se može govoriti da je bilo riječ o nepravilnostima koje su mogle uticati na izbornu volju da se ti izbori moraju poništiti. Sigurna sam da će biti takvih situacija, ali u ovom momentu ne znamo u kojem obimu – dodala je Irena Hadžiabdić.

 

Kazala je da kada se ustanovi da je riječ o nepravilnostima koje mogu uticati na izbornu volju tada se izbori mogu poništiti te je dodala da je sigurna da će biti takvih situacija, ali ne zna trenutno u kojem obimu.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *